Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Zápach z čistiarne odpadových vôd v Ružomberku znížia indické baktérie

Čistička odpadových vôd, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Celkové náklady na pokus s baktériami sa šplhajú do výšky 100-tisíc eur.

Ružomberok 9. októbra (TASR) – Celulózo-papierenský koncern Mondi SCP Ružomberok sa v týchto dňoch pustil do inovatívneho pokusu s celkovými nákladmi za viac ako 100.000 eur na zníženie nielen verejnosťou dolnoliptovskej metropoly dlhodobo kritizovaného zápachu zo spoločnej čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Hrboltovej.

„Bez ohľadu na reálny fakt, že naša čistiareň nie je na Slovensku ani zďaleka jediná, ktorá zapácha, neustále hľadáme účinnejšie riešenia tohto problému. Verím, že nákladná investícia bude znamenať významný prielom a pokrok. Ak by celkom nenaplnila naše očakávania, máme pripravené ďalšie alternatívy,“ skonštatoval riaditeľ výroby celulózy Mondi SCP Vladimír Krajči.

Zástupca dodávateľskej spoločnosti Gábor Inczédi vysvetlil princíp použitej biotechnológie. „Nasádzame tu špecifické baktérie pôvodom z Indie a Ameriky, ktoré dokážu pracovať aj v objektívne horších vonkajších podmienkach tak, aby bolo zápach z ČOV cítiť v širšom okolí oveľa menej,“ spresnil s tým, že táto dômyselná technológia sa už osvedčila napríklad i v susednom Maďarsku.



„Naozaj sa veľmi teším, že sa realizujú ďalšie kroky v znižovaní zápachu z tejto ČOV. Môj prvý subjektívny pocit v porovnaní s tými spred necelého polroka, kedy sme tu boli naposledy na exkurzii aj s ďalšími občanmi, je lepší. Skutočne fandím, aby toto bolo riešenie, ktoré zaberie a pomôže nám výrazne vylepšiť životné prostredie,“ dodala pre TASR mestská poslankyňa za najbližšiu časť Ružomberka Anna Šanobová a zároveň apelovala na nutnosť celoročného komplexného merania unikajúcich škodlivých látok.