Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Západní donori chcú počkať s miliardami pre Ukrajinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Donori chcú posunúť plány na poskytnutie miliárd dolárov pre Ukrajinu na neskoršie obdobie v obave, že Kyjev stále nedokáže zaistiť, aby poskytnuté peniaze nezmizli v skorumpovanej ekonomike.

Brusel 26. marca (TASR) - Medzinárodní donori chcú posunúť plány na poskytnutie miliárd dolárov pre Ukrajinu na neskoršie obdobie v obave, že Kyjev stále nedokáže zaistiť, aby poskytnuté peniaze nezmizli v skorumpovanej ekonomike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinskí predstavitelia sa zatiaľ stále pripravujú na donorskú konferenciu, ktorá by sa mala uskutočniť 28. apríla, no ako pre Reuters uviedli zdroje z Európskej únie, očakáva sa, že západné vlády a inštitúcie sa v Kyjeve zídu najskôr koncom roka. Chcú tak dať ukrajinskej vláde viac času na vypracovanie podrobných návrhov na efektívne vynaloženie peňazí.

"Veľké ekonomiky ako Nemecko a Spojené štáty plánujú prisľúbiť na pomoc Ukrajine miliardy dolárov v podobe dlhodobých úverov, no chceli by vedieť, na čo budú ich peniaze na Ukrajine použité,"
povedal jeden zo zdrojov EÚ. Ďalší dodal, že zatiaľ čo Ukrajina dúfa v donorskú konferenciu 28. apríla, deň po summite EÚ-Ukrajina, on nepredpokladá, že sa na nej zúčastnia kľúčové inštitúcie.

Západné štáty síce považujú finančnú pomoc takmer zbankrotovanej Ukrajine za najefektívnejší nástroj voči Moskve v súboji o vplyv v tomto štáte, na druhej strane sa ale obávajú investovať do jednej z najskorumpovanejších krajín na svete.

Zdroj z ukrajinskej vlády uviedol, že vláda zatiaľ stále pracuje na prípravách aprílovej darcovskej konferencie. "Vieme však aj to, že niektorí ľudia z EÚ by ju chceli posunúť až na koniec roka," dodal.

Medzinárodný menový fond (MMF) medzitým schválil v polovici marca Ukrajine 4-ročný úver v hodnote 17,5 miliardy USD (15,95 miliardy eur), ktorý by mal otvoriť cestu k úverom aj od ďalších krajín a inštitúcií.

V stredu 25. marca Európsky parlament schválil pre Ukrajinu 2-ročný úver vo výške 1,8 miliardy eur. Očakáva sa, že s peniazmi od MMF, predchádzajúcimi prísľubmi, reštrukturalizáciou dlhu a donorskou konferenciou by Ukrajina mohla získať okolo 65 miliárd USD. Ak sa tak stane, bude to jeden z najväčších programov finančnej pomoci vo svete za posledné roky.

(1 EUR = 1,0973 USD)