Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Zariadenia v projekte Zelená domácnostiam bude možné inštalovať vopred

Na snímke generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na poukážky bude vyčlenených 161 miliónov eur, z toho 59 miliónov eur pre domácnosti v Bratislavskom kraji.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Podmienky podpory v novom projekte Zelená domácnostiam budú zverejnené 30. októbra. Od tohto termínu bude možné inštalovať zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie ešte pred zaregistrovaním žiadosti a získaním poukážky. Informovala o tom v piatok Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

"Chceme nechať domácnostiam dlhší čas na výber zariadenia a maximálne zjednodušiť podávanie žiadostí, aby sa znížila chybovosť. Zásadnou zmenou je, že zariadenia bude možné inštalovať aj vopred, ešte pred zaregistrovaním žiadosti a získaním poukážky, najskôr však od 30. októbra 2023, keď budú zverejnené všeobecné podmienky a otvorená registrácia zhotoviteľov," priblížil generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič.

Na poukážky bude vyčlenených 161 miliónov eur, z toho 59 miliónov eur pre domácnosti v Bratislavskom kraji. Nové poukážky začne agentúra vydávať po spustení nového informačného systému začiatkom budúceho roka. Inováciou je podľa nej prepojenie informačného formulára žiadosti s katastrom nehnuteľností, vďaka čomu bude zabezpečené preverenie údajov o mieste inštalácie, vrátane čísla listu vlastníctva a parcely.

Ďalšia zmena bude spočívať v tom, že pri vypisovaní žiadosti nemusí domácnosť uvádzať konkrétny typ zariadenia, stačí si zvoliť druh a inštalovaný výkon. Výrobný typ zariadenia zadajú zhotovitelia až po inštalácii do žiadosti o preplatenie poukážky.

"Registrácia zhotoviteľov, ktorí budú oprávnení zabezpečovať inštalácie, prebehne elektronicky. Všetkým doteraz registrovaným zhotoviteľom SIEA zašle výzvu s odkazom na predvyplnený formulár a následne poštou aj návrh novej zmluvy o preplácaní poukážok," objasnila agentúra.