Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Juraj Miškov kritizoval návrh budúcoročného štátneho rozpočtu

Daniel Krajcer a Juraj Miškov z SaS Foto: TASR/Michal Svítok

"Zaslúžite si Nobelovu cenu za najderavejší rozpočet," odkázal Juraj Miškov (SaS) ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD) a za príklad vzorného hospodárenia uviedol Estónsko.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu je nereálny. "Zaslúžite si Nobelovu cenu za najderavejší rozpočet," odkázal ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD) opozičný politik zo SaS Juraj Miškov v rozprave o nastavení príjmov a výdavkov na rok 2013.

Zdôraznil, že rozpočet nemá žiadne ambície na výdavkovej strane a na príjmovej je založený iba na "zbožných" prianiach. Šéfovi rezortu financií dal za príklad kolegu SR v eurozóne Estónsko. To je aj s prebytkovým deficitom založené na dlhodobej fiškálnej disciplíne, keďže občania a politici odmietajú zadlžovať budúce generácie.

Miškovov kolega z klubu Jozef Mihál vyčítal vládnym politikom pri rozprave k rozpočtu zmeny, ktoré za posledné týždne schválili vo finančnej, daňovej, zdravotnej aj odvodovej oblasti. "Toľko vážnych zmien je nestráviteľných aj pre koňa, nielen pre mzdovú účtovníčku v malej firme," zdôraznil.

Dodal, že pri stretnutiach s podnikateľmi sa nestretol ani s jedným pozitívnym ohlasom. "Všetci sa chytali za hlavy," podotkol s tým, že zmeny ich budú od januára budúceho roka stáť viac energie, peňazí, čo bude mať za následok prepúšťanie. Spolu s Miškovom sa tak zhodli na fakte, že do rozpočtu nemusí pritiecť toľko zdrojov, koľko si vláda naplánovala.

I. Štefanec: Rozpočet je na vode, riziká priznáva sám rezort financií

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok stojí na vode. "Problémom je nielen to, že čísla rozpočtu sa stávajú stále viac nereálnymi, ale aj fakt, že vláda sa zamerala iba na budúci rok," upozornil na záver deviateho dňa 11. schôdze parlamentu opozičný politik Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Vysvetlil, že vládny kabinet nehľadel pri zavádzaných opatreniach v oblasti daní a odvodov do budúcnosti. "Opatrenia ničia podnikateľské prostredie, pracovné miesta," zdôraznil s tým, že zmeny sa dotknú najmä malých a stredných podnikateľov. Tí totiž nemôžu optimalizovať svoje daňové základy, nemôžu odísť do zahraničia.

Riziká v rozpočte priznáva podľa Štefanca aj sám rezort financií, a to revidovaním výberu daní. Pôvodne chcela vláda dostať cez zvýšenie dane z príjmov do štátnej pokladnice viac ako 300 miliónov eur, tento údaj bol však následne znížený približne o 160 miliónov eur.

"Ešte smutnejší príbeh je to pri DPH, kde má výber klesnúť o 298 miliónov eur, pričom spotreba domácností rastie," uzavrel podpredseda SDKÚ-DS. Poslanci opätovne zasadnú do lavíc v stredu (12.11.). Pokračovať budú v diskusii o štátnom rozpočte, na svoje vystúpenie čaká ešte 22 poslancov.