Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vo februári spomalilo

Ilustračné foto. Foto: deutschebank.ge

Podľa údajov o vývoji peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, medziročné tempo jej rastu sa vo februári spomalilo na 4,7 % z januárových revidovaných 4,8 %.

Frankfurt nad Mohanom 27. marca (TASR) - Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi sa vo februári mierne spomalilo, už druhý mesiac po sebe. Oznámila to dnes Európska centrálna banka (ECB).

Podľa údajov o vývoji peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, medziročné tempo jej rastu sa vo februári spomalilo na 4,7 % z januárových revidovaných 4,8 %. Banka mierne znížila januárový výsledok, keďže podľa predbežných výsledkov sa mala M3 v prvom mesiaci roka zvýšiť o 4,9 %. Analytici pritom očakávali, že tempo rastu peňažnej zásoby M3 v eurozóne bude vo februári stagnovať na pôvodnej januárovej úrovni 4,9 %.

Aj medziročné tempo rastu úverov, ktoré komerčné banky poskytli firmám v eurozóne, sa vo februári znížilo na 2 % z 2,3 % v januári. Tempo rastu celkového objemu úverov pre domácnosti naopak mierne stúplo na 2,3 % z predchádzajúcich 2,2 % a bolo tak najvyššie od decembra 2010. To signalizuje, že lacné peniaze, ktoré ECB pumpuje do ekonomiky, si pomaly nachádzajú cestu aj do domácností.

Centrálna banka ďalej uviedla, že medziročné tempo rastu peňažného agregátu M1, ktorý zahŕňa cirkuláciu obeživa a krátkodobé vklady, zostalo vo februári na januárovej úrovni 8,4 %.