Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zásobovanie bánk v eurozóne zostalo vo februári na januárovej úrovni

Foto: deutschebank.ge

Dobrou správou je, že komerčné banky v krajinách, ktoré platia eurom, poskytli súkromnému sektoru vo februári 2016 o 3,2 % viac úverov ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Frankfurt nad Mohanom 29. marca (TASR) - Zásobovanie bánk v eurozóne peniazmi zostalo vo februári na januárovej úrovni. Ale tempo rastu úverov pre súkromný sektor sa zrýchlilo. Vyplýva to z najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Podľa údajov ECB o stave peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, medziročné tempo jej rastu v eurozóne zostalo vo februári na januárovej úrovni 5 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.

A priemerné tempo rastu M3 za tri mesiace do konca februára dosiahlo 4,9 %.

Dobrou správou je, že komerčné banky v krajinách, ktoré platia eurom, poskytli súkromnému sektoru vo februári 2016 o 3,2 % viac úverov ako v rovnakom mesiaci minulého roka. To je zrýchlenie v porovnaní s januárom, keď sa objem úverov pre súkromný sektor medziročne zvýšil o 2,6 %.

Štatistiky tiež ukázali, že domácnostiam poskytli banky vo februári o 1,6 % viac úverov ako pred rokom a objem úverov pre firmy, ktoré nepodnikajú vo finančnom sektore, stúpol o 0,9 %.