Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Zásobovanie potravinami na Slovensku je plynulé, tvrdí agrorezort

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Konflikt na Ukrajine sa podľa MPRV slovenských obyvateľov dotýka najmä ľudsky, ale inak nemá vzniknutá situácia žiaden vplyv na zásobovanie potravinami na Slovensku.

Bratislava 25. februára (TASR) - Zásobovanie potravinami na Slovensku je plynulé. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR po piatkovom rokovaní krízového štábu agroministerstva.

Na rokovanie boli prizvaní zástupcovia Zväzu obchodu SR, Slovenskej aliancie moderného obchodu, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Agrárnej komory Slovenska a Potravinárskej komory Slovenska. Hlavným bodom programu bolo zásobovanie potravinami na našom území vzhľadom na udalosti na Ukrajine.

Zástupcovia agropotravinárskych samospráv a obchodu uistili krízový štáb MPRV, že v súčasnej situácii je na Slovensku zabezpečené plynulé zásobovanie potravinami v obchodoch. Slovensko má dostatok zásob a výrobcovia potravín sú schopní zabezpečiť zvýšenie objemu týchto kapacít v prípade, že vznikne takáto požiadavka na strane potravinových reťazcov.

Konflikt na Ukrajine sa podľa MPRV slovenských obyvateľov dotýka najmä ľudsky, ale inak nemá vzniknutá situácia žiaden vplyv na zásobovanie potravinami na Slovensku.

MPRV dodalo, že SR nie je závislá od dovozu agropotravinárskych produktov z Ukrajiny ani Ruskej federácie. MPRV monitoruje zásoby strategických tovarov v obchodných sieťach a ich distribučných skladoch v zmysle Memoranda o zabezpečení dostatočnej potravinovej zásoby v čase núdzového stavu, ktoré podpísali obchodníci s MPRV počas pandémie COVID-19. Na rokovaní krízového štábu bolo odporučené udržiavať vyššie stavy zásob, čo obchodníci aj dodržia.