Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zásobovanie krajín V4 plynom je v súčasnosti lepšie ako v roku 2009

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zhodli sa na tom dnes v Bratislave ministri zodpovední za energetiku v krajinách V4 na stretnutí konanom v rámci 8. ročníka stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2014.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Zásobovanie krajín V4 plynom je v súčasnosti lepšie ako v roku 2009. Zhodli sa na tom dnes v Bratislave ministri zodpovední za energetiku v krajinách V4 na stretnutí konanom v rámci 8. ročníka stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2014. Prítomní boli minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD), minister obchodu a priemyslu ČR Jan Mládek, minister národného rozvoja Maďarska Miklós Seszták a štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Poľskej republiky Tomasz Tomczykiewicz.

"S kolegami sa zhodujeme v hodnotení, že z pohľadu energetickej bezpečnosti sú krajiny V4 v lepšej pozícii v porovnaní s plynovou krízou, ktorá bola v roku 2009. K tomuto zlepšeniu prispeli aj spoločne realizované opatrenia, vrátane reverzných tokov plynu a nových plynárenských prepojení," uviedol Pavlis.

"Privítali sme dohodu medzi Ukrajinou, Ruskou federáciou a Európskou komisiou o dodávke plynu pre Ukrajinu v nasledujúcom zimnom období vzhľadom na skutočnosť, že bezpečná dodávka plynu pre Ukrajinu a jeho bezpečná preprava cez Ukrajinu je dôležitým predpokladom pre bezpečnosť dodávok plynu v regióne V4. Očakávame udržanie tejto dohody zo strany všetkých jej účastníkov," zdôraznil.

"Zhodujeme sa však aj na tom, že sú potrebné ďalšie opatrenia, najmä pokiaľ ide o včasnú implementáciu plynárenských projektov spoločného záujmu pre ďalšie zvýšenie energetickej bezpečnosti v regióne. Spolupráca V4 v oblasti energetiky je tradičnou a podľa môjho názoru aj úspešnou oblasťou spolupráce Vyšehradskej štvorky," dodal Pavlis.

Central European Energy Conference (CEEC) 2014 organizujú Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, Reprezentácia Európskej komisie v SR, Slovenský plynárenský a naftový zväz v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.