Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zásoby ropy v Spojených štátoch vzrástli na nový rekord

Foto: TASR/AP

Zvýšili sa aj zásoby benzínu, a to o 2,8 milióna barelov.

Washington 15. februára (TASR) - Zásoby ropy v Spojených štátoch vzrástli minulý týždeň na nový rekord, uviedlo dnes americké ministerstvo energetiky. To znamená ďalšiu nepriaznivú správu pre trhy s ropou, ktoré dlhodobo zápasia s nadmernými zásobami komodity.

Ministerstvo energetiky oznámilo, že komerčné zásoby ropy v USA sa v týždni do 10. februára zvýšili o 9,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 518,1 milióna barelov. Predchádzajúci rekord predstavoval objem okolo 512 miliónov barelov a bol zaznamenaný v týždni do 29. apríla 2016. Analytici počítali s rastom zásob len o 3,3 milióna barelov, na druhej strane, Americký ropný inštitút (API), ktorý zverejňuje svoje odhady o niečo skôr než ministerstvo, predpokladal rast ropných zásob až o 9,9 milióna barelov.

Zvýšili sa aj zásoby benzínu, a to o 2,8 milióna barelov. Naopak, zásoby ropných destilátov, medzi ktoré patria nafta a vykurovací olej, klesli v minulom týždni približne o 700.000 barelov.

Správy o raste ropných zásob v USA pravdepodobne ešte viac znepokoja najväčších producentov z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Tí sa spolu s niektorými ďalšími producentmi ako Rusko koncom minulého roka dohodli, že s cieľom zmierniť nadmerné zásoby na trhoch svoju ťažbu v prvom polroku tohto roka obmedzia. Ako sa však ukazuje, tento krok využívajú ťažobné firmy v USA na zvyšovanie vlastnej produkcie.

Zásoby ropy v USA prudko vzrástli, cena WTI sa drží pod 53 USD/barel



Ceny ropy pokračujú v poklese. Dôvodom sú najnovšie informácie amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA rástli aj v minulom týždni, pričom dosiahli nový rekord.

Zvýšili sa aj zásoby benzínu, ktoré, podobne ako v prípade ropy, dosiahli rekord. Vzrástli o 2,8 milióna na 259,1 milióna barelov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli klesla do 18.00 h SEČ o 30 centov na 55,67 USD (52,74 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s marcovým kontraktom zaznamenala oproti predchádzajúcej uzávierke pokles o 26 centov na 52,94 USD za barel.