Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Žatvu aj naďalej spomaľujú lokálne dažde, hodnotí SPPK

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa najnovších odhado bude podľa Korpášových slov tohtoročná úroda hustosiatych obilnín a repky olejnej podpriemerná.

Bratislava 28. júla (TASR) - Žatvu aj naďalej spomaľujú lokálne dažde. Počasie ovplyvňuje aj situáciu pri zbere slamy. V najjužnejších okresoch SR už majú obilie takmer všade pod strechou, v severnejších okresoch pokračujú so zberom podľa toho, ako im to dovoľujú poveternostné podmienky. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Priebeh tvorby úrod negatívne ovplyvnilo extrémne sucho počas apríla a mája. Môžeme tak opäť skonštatovať, že je potrebné systémovo riešiť riadenie rizík v poľnohospodárstve zriadením rizikového fondu, ktorý by bol odozvou na klimatické zmeny a čoraz častejšie anomálie v počasí, ktoré spôsobujú škody v poľnohospodárskej výrobe,
" priblížil.

Podľa najnovších odhadov, ktoré k 20. júlu 2018 zverejnil Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy Bratislava, bude podľa Korpášových slov tohtoročná úroda hustosiatych obilnín a repky olejnej podpriemerná. "Bohužiaľ, aj kvalita bude pri mnohých plodinách omnoho horšia ako po minulé roky. Značné rozdiely v úrodách sú však medzi regiónmi, ale aj v rámci jednotlivých regiónov. Veľký vplyv na celkové výsledky bude mať ešte ďalší priebeh žatvy," upozornil.

Informoval, že v Podunajskej nížine už ukončili farmári zber repky a postupne finišujú aj zo zberom hustosiatych obilnín. Úroda repky aj pšenice tvrdej v oblasti Záhoria je o asi 30 % nižšia, ako poľnohospodári počítali. V okrese Komárno sa od začiatku aktuálneho týždňa naplno kosí a v prípade priaznivého počasia poľnohospodári žatvu ku koncu týždňa aj ukončia.

"Na Považí je žatva približne v polovici. V okrese Prievidza majú poľnohospodári veľké problémy s lesnou zverou. Po zbere obilnín a repky sa celé čriedy presúvajú do porastov kukurice, sóje a cukrovej repy. Straty na oziminách v rámci okresu z dôvodu škôd lesnou zverou budú v rozmedzí 25 až 45 %," spresnil.

V okolí Žiliny začali podľa Korpáša so žatvou ešte len v jednom podniku. Žatevné práce sa pomaly rozbiehajú aj na Liptove a Turci. Na Orave začali so zberom čučoriedok.

Doplnil, že na dolnom Spiši prerušovalo práce na poliach daždivé počasie. Trávne porasty na nepokosených lúkach sú prezreté. To isté platí aj o strukovino-obilných miešankách, čo sa odrazí predovšetkým na kvalite konzervovaných krmív a sena.

"V oblasti Prešova poľnohospodári ukončili zber repky a pokračujú v zbere ozimnej pšenice. Južnejšie v okrese Košice je žatva už v závere," dodal Korpáš.