Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Žatva sa neskončila, rekordné výnosy zatienila nižšia kvalita i ceny

Žatevné práce už začali poľnohospodári na južnom Zemplíne. Výnosy úrody sú podľa nich vcelku pozitívne. Foto: TASR/Roman Hanc

Napriek problémom dokázali poľnohospodári zabezpečiť dostatok obilia a repky na potravinárske i kŕmne účely pre potreby Slovenska.

Nitra 21. augusta (TASR) – Tohtoročná žatva sa ešte neskončila napriek tomu, že ju poľnohospodári začali s dvojtýždňovým predstihom oproti minulým rokom.

Pozberaných stále nie je 10 % plôch hustosiatych obilnín, čo predstavuje plochu 50.000 hektárov. Na poli zostávajú nepozberané aj 4 % plôch repky, čo je 5000 hektárov.

Tohtoročná žatva bola a stále ešte je špecifická vo viacerých oblastiach. V niektorých regiónoch padali rekordy, v severných okresoch však žatva doteraz nie je ukončená v dôsledku pretrvávajúcich dažďov,“ zhodnotil jej priebeh predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Starosti spôsobuje poľnohospodárom horšia kvalita obilnín, ktorú poznačili dažde, a tiež speňažovanie produkcie, keďže ceny zaostávajú za minuloročnými.

Napriek problémom dokázali poľnohospodári zabezpečiť dostatok obilia a repky na potravinárske i kŕmne účely pre potreby Slovenska. „V ďalších potravinových komoditách to však tak nie je, len ťažko sa v potravinovej sebestačnosti dostávame na úroveň 50 percent,“ povedal Semančík. Je presvedčený, že embargo, ktoré uvalila Ruská federácia na dovoz európskych potravín do Ruska, postihne aj slovenské firmy. „Jednak v oblasti exportu, ale najmä pretlakom potravín, ktoré mali ísť do Ruska a zostanú na trhoch Európskej únie.“