Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Žatvu už ukončili takmer vo všetkých regiónoch Slovenska

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Počasie malo veľký vplyv aj na kvalitu úrody, problémy však robilo aj pri živočíšnej výrobe.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Žatva bola ku koncu 36. týždňa ukončená v takmer všetkých regiónoch Slovenska, s výnimkou okresov Poprad a Kežmarok, kde je potrebné dokončiť zber jarnej repky. Uviedol to dnes pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Poľnohospodári na celom území Slovenska vykonávajú prípravu pôdy pre výsev ozimín a začínajú so zberom jesenných plodín. Aktuálne prebieha v rámci celého Slovenska monitoring novovznikajúcich škôd spôsobených premnoženou poľovnou zverou," priblížil.

Výsledky tohtoročného zberu sú podľa neho v rámci jednotlivých regiónov, často aj v rámci jedného okresu, veľmi rozdielne. Na územiach, kde spadlo viac zrážok, aj keď oveľa menej ako po minulé roky, sú úrody vyššie. Počasie malo veľký vplyv aj na kvalitu úrody, problémy však robilo aj pri živočíšnej výrobe.

"Napríklad v okrese Prievidza boli žatevné práce ukončené v 33. týždni. Výnimku však tvoril ovos, ktorý bol pozberaný len na 43 % výmery. Zvyšok osevnej plochy bolo nutné využiť na senážovanie. Takáto senáž nahradí objemové krmoviny pre hospodárske zvieratá, ktoré boli práve v tejto oblasti úplne zdecimované suchom a poľovnou zverou," spresnil Korpáš.

Výšku úrody ovplyvnili podľa neho aj rozdielne pôdne podmienky, agrotechnické operácie, výživa a odrodová skladba pestovaných plodín. "Vychádzajúc z doterajšieho priebehu tohtoročného vegetačného obdobia sa závlahy v nížinných oblastiach Slovenska ukazujú ako nevyhnutné," dodal Korpáš.