Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Záujem motoristov o zimné pneumatiky prudko vzrástol

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Posledné sezóny bol akútny nedostatok zimných pneumatík a rástli tiež ich ceny, preto zrejme chceli slovenskí motoristi predísť nepríjemnému prekvapeniu.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Prvé sneženie spôsobilo nielen komplikácie v doprave, ale lámalo tiež rekordy vo vyhľadávaní a predaji zimných pneumatík. Tie sú už aj tak viac ako mesiac úplným bestsellerom na slovenskom internete.

Na Slovensko predčasne dorazila zima a spôsobila riadnu paniku. Zimné pneumatiky išli doslova na dračku. Len e-shop InterStore.sk zaznamenal za jediný deň (29. 10.) viac ako 1000 objednaných kusov zimných gúm.

Rekordy lámalo aj vyhľadávanie na cenovom porovnávači na portáli Pricemania.sk. Zimné pneumatiky bola absolútne najprezeranejšia kategória počas pondelka a zanechala za sebou favoritov ako tablety, mobily a parfumy.

Slováci si však ich ceny porovnávajú už dlhšie a omnoho intenzívnejšie než minulý rok. „Na zimnú sezónu sa používatelia internetu pripravovali a prezeranosť vzrástla až o 30 % v porovnaní s minulým rokom. Dôvodov môže byť niekoľko,“ tvrdí Michal Král z portálu Pricemania.sk. „Jedným z nich je zvyšovanie povedomia o nákupoch cez internet a komunikácia jednotlivých e-shopov na webe. Zároveň je to aj zvyšovanie zodpovednosti slovenských vodičov,“ tvrdí Král.

Pneumatiky však zákazníci na internete nielen vyhľadávali, ale aj kupovali. „Už začiatkom septembra počas 30-stupňových horúčav sa predávalo viac zimných gúm ako letných. Príčin je viac. Posledné sezóny bol akútny nedostatok zimných pneumatík a rástli tiež ich ceny, preto zrejme chceli slovenskí motoristi predísť nepríjemnému prekvapeniu. Veľkú rolu určite zohrala aj registračná daň na nové vozidlá zavedená od októbra, keďže nové autá sú dodávané na letnom obutí a nie každý predajca núka ako bonus zimné pneumatiky,“ vysvetlil Tomáš Prutzer, obchodný riaditeľ e-shopu InterStore.sk, ktorý len v októbri expedoval k zákazníkom viac ako 7400 zimných pneumatík.