Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Záujem o letenky do Británie by nemal klesnúť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Londýn je najpredávanejšou linkou zo Slovenska a ročne ju využije viac ako 200.000 pasažierov.

Bratislava 24. júna (TASR) - Keďže odchod Británie z Európskej únie prebehne približne za dva roky, v blízkej budúcnosti by nemal poklesnúť záujem o predaj leteniek alebo zájazdov do tejto krajiny. Odhaduje to marketingový špecialista portálu Pelikan.sk Patrik Vas.

"Veľkomestá v Británii patria medzi najpopulárnejšie medzi slovenskými cestovateľmi," opísal. Londýn je pritom podľa neho už tradične najpredávanejšou linkou zo Slovenska a ročne ju využije viac ako 200.000 pasažierov. "Veľký počet ľudí sem, samozrejme, cestuje za prácou, Británia je však veľmi populárna aj medzi slovenskými turistami, a práve preto si nemyslíme, že príde k akejkoľvek zmene v cestovateľskom správaní Slovákov," doplnil Vas.

Riaditeľka predaja leteniek spoločnosti Student Agency Věra Janičinová pripomenula, že ceny leteniek do Veľkej Británie sú v posledných mesiacoch veľmi nízke. "Dá sa predpokladať, že pokles libry môže niektorých cestovateľov motivovať k tomu, aby si v nadchádzajúcej hlavnej turistickej sezóne zaleteli do Londýna a navštívili aj ďalšie miesta v Británii," odhadla. Mnoho ľudí pritom podľa jej slov lieta do Británie nielen za pamiatkami, ale aj za výhodnými nákupmi.

Vas z Pelikan.sk však upozorňuje, že po ohlásení výsledkov štvrtkového (23. 6.) referenda sa kurz britskej libry výrazne prepadol, a práve to môže ovplyvniť cenovú politiku leteckých spoločností. "Ak za letecké palivo zaplatia z dôvodu slabého kurzu viac, táto skutočnosť sa môže premietnuť aj do ceny leteniek," vysvetlil. Letecké spoločnosti, ktoré majú základne v Británii, ako napríklad Ryanair, Easyjet, Jet2.com alebo British Airways, teda v blízkej budúcnosti môžu podľa neho prispôsobiť svoju cenovú politiku podľa vývoja kurzu libry.