Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Veľkonočné cestovanie: Kam najviac chodíme vlakmi na sviatky?

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Aktuálne je najväčší záujem o diaľkové vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc.

Bratislava 24. marca (TASR) - Záujem o miesta vo vlakoch pred Veľkou nocou vrcholí. Ľudia sa totiž snažia na sviatky dopraviť za rodinami či blízkymi. Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa však už predávajú aj lístky na spiatočné spoje po Veľkej noci.

Tradične je pritom pred sviatkami najväčší záujem o spoje z hlavného mesta smerom na východ či západ krajiny. Po Veľkej noci sa zase cestujúci presúvajú v opačnom smere. Štátna ZSSK pritom dnes popoludní vypraví aj mimoriadny "veľkonočný rýchlik", ktorý štartuje z Bratislavy o 14.30 h a smeruje cez Žilinu až do Košíc, kam má príchod o 20.26 h.

V opačnom smere ide tento veľkonočný spoj v utorok 29. marca o 14.19 h z Košíc a do Bratislavy má príchod o 20.23 h. "Do vlaku je možné zakúpiť miestenky," uviedla hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Dopravca pritom priebežne informuje o predaných miestenkách, ktoré sa dajú kúpiť do diaľkových vlakov. Celková kapacita daného vlaku je však vyššia, keďže časť sedadiel nie je miestenkovaná. Čo sa týka platených lístkov, tie sú pritom dostupné bez obmedzenia.

Aktuálne je teda najväčší záujem o diaľkové vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Dnešné popoludňajšie spoje už majú predaných od 80 do 98 % miesteniek. Najviac ľudí si dnes vyberá rýchlik Spišan, ktorý má odchod z hlavného mesta o 13.55 h. V piatok 25. marca je zase najväčší záujem o rýchlik Horalky Sedita, ktorý odchádza z Bratislavy o 5.55 h a rýchlik Dargov s odchodom z hlavného mesta o 9.55 h.

V rannom rýchliku RWE, ktorý vyráža z Bratislavy o 7.55 h a obedňajšom spoji Spišan sú pritom takmer všetky miestenky vypredané do piatka.

Čo sa týka nočných vlakov Zemplín a Poľana premávajúcich z Bratislavy do Humenného či Prešova, tie majú lôžka a ležadlá obsadené na 90 %.

Na cestovanie po sviatkoch smerom do Bratislavy je záujem predovšetkým o miesta v popoludňajších a podvečerných spojoch. Už teraz sú miestenky na vlaky v pondelok (28. 3.) predané na 60 %. V utorok 29. marca je predaných od 60 až do 90 % miesteniek.

V utorok je napríklad najväčší záujem o rýchlik Liptov s odchodom z Košíc o 10.08 h či o rýchlik Spišan, ktorý vychádza z metropoly východu o 12.08 h alebo o rýchlik Novofruct, ktorý štartuje z Košíc o 14.08 h.

Čo sa týka vlakov na iných trasách, napríklad z Bratislavy do Zvolena či Banskej Bystrice alebo zo Žiliny a Zvolena do Košíc, predaných je v nich do 30 % miest. Podobná je situácia aj pri spiatočných spojoch, ktoré majú predané od 30 do 50 % miest.