Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Záujem o stavebné sporenie vzrástol minulý rok podľa PSS takmer o 30 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Objem cieľových zmlúv vzrástol o 42 % a presiahol 2 miliardy eur.

Bratislava 15. februára (TASR) - V minulom roku si klienti uzavreli 70.256 zmlúv stavebného sporenia, čo bolo medziročne o 29 % viac. Objem cieľových zmlúv vzrástol o 42 % a presiahol 2 miliardy eur. Záujem o stavebné sporenie pre deti sa vlani zvýšil ešte výraznejšie, keď rodičia uzavreli medziročne o 60 % takýchto zmlúv viac. Informovala o tom vo štvrtok Prvá stavebná sporiteľňa (PSS).

"Rast úrokových sadzieb a potreba vlastných zdrojov pri kúpe nehnuteľnosti prostredníctvom hypotéky spôsobili, že dnes už sa málokto môže spoliehať iba na úver pri financovaní bývania. Ľudia sa preto začali na tento krok dopredu pripravovať," zhodnotil riaditeľ obchodu PSS Milan Baláž. Zvýšenie úrokových sadzieb na trhu zdraželo úvery, na druhej strane však zvýhodnilo ľudí, ktorí si sporia.

Záujem o stavebné sporenie bude podľa neho pravdepodobne rásť aj naďalej. Okrem výhodného úročenia vkladov ho môže podporiť aj zmena podmienok, ktoré je potrebné splniť na získanie štátnej prémie. Aby sporiteľ získal 70 eur v podobe štátnej prémie, je potrebné vložiť v roku 2024 na stavebné sporenie 1000 eur, čo je menej oproti sume 2800 eur v roku 2023. Výška štátnej prémie môže v takom prípade dosiahnuť 7 % z ročného vkladu.

Nárok na štátnu prémiu má stavebný sporiteľ, ak jeho priemerný mesačný hrubý príjem za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, za ktorý si uplatňuje nárok na štátnu prémiu, neprekročil 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve. Deti do 18 rokov majú nárok na štátnu prémiu bez skúmania príjmu rodičov, resp. zákonných zástupcov.