Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Záujem o výstavbu parku v Bojniciach trvá, tvrdí investor

Na snímke Bojnický zámok ožiarený slnkom 19. júna 2016. Foto: TASR/Alexandra Mošková

Park by mal vytvoriť zhruba 2000 pracovných miest, z toho 800 už počas samotnej výstavby.

Bojnice 30. júna (TASR) - Bratislavská spoločnosť Castor & Pollux má naďalej záujem vybudovať v Bojniciach zábavno-náučný park pod pracovným názvom Krajina legiend. Do zámeru, o ktorom sa na hornej Nitre hovorí už niekoľko rokov, investovala doposiaľ asi 20 miliónov eur. Aktuálne rokuje s potenciálnymi čínskymi investormi, ktorý by mohli park spolufinancovať. Informovala o tom na stredajšom (29.6.) rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) v Bojniciach konateľka Castor & Pollux, s.r.o, Jarmila Grujbárová.

O výstavbe zábavno-náučného parku sa hovorí asi desať rokov, približne sedem rokov podniká kroky na jeho realizáciu bratislavská firma. Druhý z jej konateľov Ján Badžgoň naposledy vlani vo februári hovoril na MsZ o rokovaniach s ruským investorom. "Tesne pred uzatvorením zmluvy sme, žiaľbohu, boli stopnutí sankciami, ktoré boli voči ruským investorom a firmám zo strany Európskej únie, a, samozrejme, ich musíme rešpektovať. Preto sme sa skôr obrátili iným smerom a začali sme rokovať s viacerými investičnými čínskymi fondmi a spoločnosťami, ktoré majú záujem o spoluprácu a ktoré majú záujem o to, aby investovali na Slovensku, Česku, Európe," uviedla Grujbárová.

Ako ďalej priblížila, bratislavský investor zaujal svojím zámerom dve spoločnosti s veľkým potenciálom, pričom s ich zástupcami aktuálne rokuje v zahraničí aj Badžgoň. "Predpokladáme, že možno v krátkom období budeme vedieť informovať aj o nejakých pozitívnejších výsledkoch týchto rokovaní," deklarovala.

Spokojný s vysvetlením konateľky bratislavskej firmy nie je mestský poslanec Maroš Greschner. "Nakoľko sa s realizáciou projektu začalo v roku 2007, dnes máme rok 2016, ubehlo deväť rokov, nemáme žiaden konkrétny výsledok a práve preto som zástupkyňu spoločnosti vyzval, či by spoločnosť prejavila záujem alebo ochotu zaviazať sa k nejakému konkrétnemu termínu realizácie projektu," vysvetlil s tým, že nemal na mysli nejaké krátke obdobie, ale uvažoval o lehote dvoch rokov.

"Máme platné územné rozhodnutie, čiže v zásade nevidíme dôvod na to, aby bolo mesto znepokojené, pretože keby sme boli mimo týchto termínov, mimo zákona, tak nepoviem nič. Ale v zásade všetko ide ako má. Zatiaľ do toho prostriedky investovala len naša spoločnosť, nie mesto. V budúcnosti sú tam isté záväzky mesta, ale tie sa budú napĺňať až keď bude investovať. I keď chápem, že niekomu sa môže zdať štyri - päť rokov na takýto projekt veľa. Vieme, čo sme len v prípravnej fáze museli vynaložiť, žiaľ, rokovania sa naťahujú," reagovala Grujbárová.

Greschner navrhol aj uznesenie, v ktorom je právny zástupca mesta poverený, aby vstúpil do rokovania s bratislavským investorom za účelom stanovenia záväzného termínu realizácie projektu. Návrh jeho kolegovia schválili.

Prevádzku parku chce spoločnosť zabezpečovať v spolupráci s partnermi z Nemecka a Španielska. Projekt zároveň aj podľa Grujbárovej prispôsobuje aktuálnym trendom v oblasti zábavného priemyslu, ako i bezpečnostným normám. Spoločnosť dávnejšie podala žiadosť aj o investičnú pomoc štátu, s ktorou však neuspela.

Park by mal vytvoriť zhruba 2000 pracovných miest, z toho 800 už počas samotnej výstavby. Realizátor projektu predpokladá, že investičné náklady na park sa budú pohybovať vo výške približne 300 miliónov eur. Rozlohu parku odhaduje na asi 32 hektárov.