Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Záujem vlády o podiel v U.S. Steel podľa P. Žigu stále trvá

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga počas diskusie na Slovensko-nemeckom podnikateľskom fóre VIA FORUM 2017 v Košiciach 25. septembra 2017. Foto: TASR/Roman Hanc

U.S. Steel je podľa Žigu jeden z najvýznamnejších zamestnávateľov na Slovensku, po Volskwagene druhý.

Košice 25. septembra (TASR) - V súvislosti s predajom košických železiarní má podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) štát stále záujem o podiel v spoločnosti. Nateraz sa však podľa jeho slov v otázke predaja U.S. Steel nič neudialo. Povedal to dnes na brífingu pred novinármi v rámci Slovensko-nemeckého podnikateľského fóra 2017 v Košiciach.

"Na základe dohody medzi vládou Slovenskej republiky a U.S. Steel, pokiaľ dôjde k nejakým zásadným zmenám, bude vláda ako prvá informovaná o týchto zmenách. Zatiaľ takéto informácie nemáme, ale, samozrejme, sme pripravení aj vojsť do rokovaní, pokiaľ budeme prizvaní k stolu," povedal Žiga.

Ako tvrdí, s vedením U.S. Steel, ako aj košickej fabriky, má vláda veľmi dobré vzťahy.



"Zároveň musím konštatovať, že fabrika, alebo tá spoločnosť je úplne v amerických súkromných rukách," zdôraznil šéf rezortu hospodárstva s tým, že pokiaľ americké vedenie spoločnosti negociuje predaj s nejakým záujemcom, tak sa to deje mimo možností vlády.

U.S. Steel je podľa Žigu jeden z najvýznamnejších zamestnávateľov na Slovensku, po Volskwagene druhý.

"Je to jednoznačne najväčší zamestnávateľ v Košiciach a je naňho napojených veľké množstvo subdodávateľov, to znamená zásadným spôsobom ovplyvňuje zamestnanosť na východnom Slovensku. Tým pádom to vnímam úplne logicky, že vláda by mala mať záujem komunikovať aj s prípadným novým investorom a zároveň by mala mať záujem 'mať nohu vo dverách'," dodal Žiga.

Na otázku o údajnom predaji spoločnosti čínskej He Steel Group, ku ktorému už malo podľa medializovaných informácií dôjsť, hovorca spoločnosti U.S. Steel Košice Ján Bača odpovedal, že fámy nekomentujú.