Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zavedenie 13. platu môže podľa McRoy Group ohroziť niektoré sektory

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Z analýzy urobenej na základe údajov FinStatu, vyplýva, že na Slovensku je ziskových približne 55 % spoločností. Najmenší podiel ziskových firiem je v sektore cestovný ruch, gastronómia a voľný čas.

Bratislava 26. mája (TASR) - Niektoré sektory slovenského hospodárstva môže zavedenie povinného 13. platu poškodiť. Problémy by mohli mať najmä firmy pôsobiace v cestovnom ruchu či v potravinárstve. Uviedla to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Group.

Zavedenie 13. platu má byť súčasťou balíka vládnych opatrení. Pre firmy, ktoré nedosahujú zisk, to však môže byť problém. "V niektorých sektoroch hospodárstva je vyše polovica firiem v strate. Ďalšie vykazujú iba minimálny zisk. Nedá sa teda povedať, že sa darí každému. Firmy, ktoré dnes bojujú o prežitie, by preto boli postavené pred otázku. Buď 13. plat obídem, alebo zaniknem," konštatuje v správe pre médiá podpredseda predstavenstva McRoy Group Luboš Sirota.

Z analýzy, ktorú spoločnosť vypracovala na základe údajov FinStatu, vyplýva, že na Slovensku je ziskových približne 55 % spoločností. Najmenší podiel ziskových firiem je v sektore cestovný ruch, gastronómia a voľný čas. V poslednom známom účtovnom období bolo v pluse necelých 43 % firiem, ktoré v tejto oblasti pôsobia. Nasledovali sektory ako sprostredkovanie, potravinárstvo či maloobchod.

"Oblasť gastronómie je dlhodobo tá, kde sú aj podľa oficiálnych údajov štátu mzdy najnižšie a veľa pracovníkov má pomerne nízku kvalifikáciu. Podobne je na tom agrosektor a potravinárstvo," upozorňuje Sirota. Maloobchod je zase podľa neho segmentom, kde aj v dobe ekonomického rastu v uplynulých rokoch počet zamestnancov klesal. "Dôvodom je pokračujúca automatizácia a stále slabšia pozícia kamenných obchodov voči e-shopom. Tieto, ale aj mnohé iné segmenty hospodárstva, si teda nemôžu dovoliť skokový rast personálnych výdavkov v podobe 13. platu. A už vôbec by neuniesli 14. plat, ktorý v ostatnom čase začal predseda SNS Andrej Danko tiež spomínať," približuje Sirota.

Ohrozené by boli najmä malé firmy, u ktorých je miera ziskovosti nižšia, než u tých veľkých. V strate sú pritom najčastejšie firmy, u ktorých sa počet zamestnancov nedá ani zistiť. Tam podľa skúseností McRoy Group patria predovšetkým malé spoločnosti ako i tie, ktoré majú finančné problémy.

Pri spoločnostiach do 50 zamestnancov je podľa analýzy spoločnosti v pluse približne 65 % firiem, v segmente od 50 do 499 zamestnancov je ich takmer 78 %. Najlepšie sú na tom spoločnosti nad 500 zamestnancov, keďže v zisku je vyše 85 % z nich. "Znamená to, že zavedenie povinného 13. platu by skutočne najviac postihlo tých najmenších. U veľkých spoločností, ktoré zvyknú byť na tom ekonomicky dobre, sa koncoročné odmeny a 13. platy vo veľkej miere vyplácajú už dnes. Ak by sa teda zaviedli povinne, prinieslo by to v praxi viac problémov než úžitku," upozorňuje Sirota.

Zavedenie 13. platu by dokonca mohlo motivovať firmy obchádzať nové povinnosti, a to tak, aby personálne náklady na celoročnej báze prudko nestúpli. Podľa McRoy Group sa teda spomalí prirodzený rast platov, v niektorých prípadoch môžu tie tarifné dokonca klesnúť a väčšia časť mzdy sa presunie do pohyblivých zložiek. "V prípade, že by sa 13. plat oslobodil od daní a odvodov, časť firiem by sa snažila čo najviac peňazí presunúť práve naň, a to na úkor bežných miezd vyplácaných počas roka," upozorňuje spoločnosť. Rizikom je obmedzenie naberania nových ľudí, v niektorých prípadoch aj prepúšťanie.