Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Foto: Andrej Galica

Bulharsko zápasí s politickými otrasmi vrátane série krehkých koalícií a dočasných vlád, ktoré narušili jeho snahy o pripojenie sa k jednotnej mene.

Sofia 19. marca (TASR) - Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Vassilev povedal, že čiernomorská krajina požiada o mimoriadnu hodnotiacu správu, len čo splní svoje kritériá. Za možný dátum vstupu Bulharska do eurozóny označil začiatok marca alebo júl budúceho roka. Doterajších 20 členov eurozóny vždy uskutočnilo výmenu svojich mien za euro 1. januára.

"Nevzdali sme sa termínu 1. januára 2025," povedal Vassilev v rozhovore v Sofii. Dodal, že splnenie cieľa pre vstup na začiatku budúceho roka "je veľmi blízko".

Bulharsko zápasí s politickými otrasmi vrátane série krehkých koalícií a dočasných vlád, ktoré narušili jeho snahy o pripojenie sa k jednotnej mene. Vojna na Ukrajine a energetická kríza v Európe minulý rok pritom zmarili jeho plány na splnenie inflačného cieľa.

Bulharské vlády sústavne obhajujú prijatie eura, argumentujú výhodami, ako sú zvýšenia životnej úrovne a zabezpečenia miesta pre krajinu v eurozóne. Ale obavy z vyšších cien spôsobili, že jednotná mena sa ťažko "predáva", pričom väčšina Bulharov si zachovala skeptický názor na jej prijatie.

Bulharská mena lev je naviazaná na euro od roku 1997 ako súčasť dohody, ktorá krajine pomohla vyrovnať sa s hyperinflačnou krízou.

Predseda Euroskupiny Paschal Donohoe bol tento mesiac optimistický, čo sa týka vyhliadok Bulharska na prijatie eura v roku 2025. Poznamenal však, že je na vláde v Sofii, aby povedala, či chce požiadať o ďalšie ekonomické hodnotenie.

"Bulharsko sa môže pripojiť v roku 2025," skonštatoval a pripomenul, že Sofia musí teraz zapracovať na splnení všetkých kritérií, najmä inflačných.

Politické otrasy v krajine sa však stali normou. Dve hlavné vládnuce strany v Bulharsku, ktoré minulý rok vytvorili nepravdepodobné spojenectvo v nádeji, že zastavia prebiehajúcu patovú situáciu, sú na mŕtvom bode v súvislosti s administratívnymi funkciami a reformnými plánmi. Hrozí tak porušenie deväťmesačnej dohody.

Prezident Rumen Radev dal strane bývalého premiéra Bojka Borissova týždeň na zostavenie novej vlády. Tá určí, či bude koalícia stabilná a schopná pokračovať v reformách a úsilí o zavedenie eura alebo či bude smerovať k novým voľbám, šiestym za niečo viac ako dva roky.