Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Zdá sa, že britská ekonomika začína strácať tempo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

British Chambers of Commerce odhalil, že rast britského sektora služieb sa výrazne spomalil a šéfov firiem trápia obavy o ich budúcnosť po júnovom referende o brexite.

Londýn 10. októbra (TASR) - Zdá sa, že britská ekonomika začína strácať tempo. Naznačil to najnovší prieskum na objednávku vplyvnej obchodnej komory British Chambers of Commerce (BCC). Ten odhalil, že rast britského sektora služieb sa výrazne spomalil a šéfov firiem trápia obavy o ich budúcnosť po júnovom referende o brexite. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prieskum, ktorý dnes BCC zverejnila, len zvýši obavy o dlhodobé vyhliadky britskej ekonomiky. Tej sa pritom doteraz darilo oveľa lepšie, ako väčšina expertov po júnovom referende očakávala. Oslabenie libry po referende pomohlo totiž oživiť britský export.

Najnovší prieskum BCC však ukázal, že aj firmy z výrobného sektora zvažujú ďalšie investície do technológii a výcviku zamestnancov, čo signalizuje, že sú oveľa nervóznejšie. A odhalil tiež spomalenie kľúčového sektora služieb, ktorý je chrbticou ekonomiky.

Presnejšie, príslušný index podnikateľských investícií a dôvery podnikateľov vo výsledky svojich firiem, klesli na najnižšiu úroveň za štyri roky. Na prieskume sa zúčastnilo až 7000 firiem a bol najväčší svojho druhu Británii.

Anketa sa pritom uskutočnila ešte pred tým, ako vláda minulý týždeň vyhlásila, že chce od firiem informácie o tom, koľko majú zamestnancov zo zahraničia, a či robia dosť pre to, aby pracovné miesta obsadili občanmi Británie.