Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Zdanenie bankových transakcií v Rakúsku nie je ešte uzavretou témou

Minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner nepredpokladá, že agentúra Standard&Poor's v krátkom čase vráti Rakúsku najvyššie hodnotenie úverovej dôveryhodnosti AAA.

Viedeň 17. apríla (TASR) - Diskusia o zavedení dane na finančné transakcie sa ešte neskončila. Uviedol to v pondelok (16. 4.) večer vo viedenskom Ziggarenklube rakúsky spolkový minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner.

Krajina by mohla mať z nej príjmy. Nebolo by však rozumné, keby ich Rakúsko zaviedlo len samotné. Ešte však žije šanca, že sa do roku 2014 na nej zhodne deväť krajín EÚ, aby sa mohlo prijať spoločné záväzné rozhodnutie.

Minister nepredpokladá, že agentúra Standard&Poor's v krátkom čase vráti Rakúsku najvyššie hodnotenie úverovej dôveryhodnosti AAA. Pokladal ho za nadsadené. Poukázal na to, že Rakúsko aj napriek zníženej bonite má teraz úroky na svoje štátne dlhopisy historicky najnižšie.

Rating Rakúska klesol aj v súvislosti s krajinami východnej Európy, v ktorej sa rakúske banky silno angažujú. Krajiny regiónu sa však tak ľahko z problémov nedostanú. Ak by sa im to podarilo, skôr to bude náhoda. Avšak je čudné, že bonita Británie je lepšia než Rakúska.