Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Združenie dodávateľov energií vypočítalo ceny na rok 2017. Nesprávne?

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa dnešného vyjadrenia predsedu ZDE Michala Hudeca domácnosti pripojené do sústavy Západoslovenskej distribučnej si priplatia výrazne v prípade, ak používajú elektrinu na vykurovanie.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Vo výpočte Združenia dodávateľov energií (ZDE) týkajúcom sa cien elektriny pre domácnosti na rok 2017 sú nezrovnalosti. Uviedla to pre TASR Michaela Dobošová, hovorkyňa spoločnosti Západoslovenská energetika, a. s., v reakcii Západoslovenskej distribučnej (ZSD) na vyjadrenia ZDE o tom, že západoslovenské domácnosti ceny elektriny v budúcom roku nepotešia.

"Nepoznáme detail výpočtu, ktorý komunikovalo Združenie dodávateľov energií, ale na prvý pohľad sú tam nezrovnalosti s celkovou platbou za elektrinu podľa príslušných cenových rozhodnutí, napríklad celková platba za spotrebu 1000 kWh a podobne," podčiarkla Dobošová.

Podľa dnešného vyjadrenia predsedu ZDE Michala Hudeca domácnosti pripojené do sústavy Západoslovenskej distribučnej si priplatia výrazne v prípade, ak používajú elektrinu na vykurovanie. "Vychádzame z predpokladu zatiaľ nezmenenej výšky tarify za prevádzkovanie systému, ktorá taktiež vstupuje do koncovej ceny elektriny," poznamenal Hudec.

"Podrobnejšou analýzou rozdielov koncových cien v jednotlivých regiónoch Slovenska zistíme, že cena distribúcie je u jednotlivých distribútorov výrazne rozdielna. Práve cena ZSD vychádza najdrahšie, a to vo výške viac ako 27 eur/megawatthodinu (MWh). Na porovnanie, cena Stredoslovenskej energetiky - Distribúcie začína od 7,7 eura/MWh, cena Východoslovenskej distribučnej 11,1 eura/MWh," spresnil predseda ZDE.

Na základe priemerných spotrieb pre kúrenárov, ako aj pre domácnosti s nižšou a priemernou spotrebou je podľa Dobošovej celková platba za elektrinu vrátane DPH podstatne nižšia. V roku 2017 oproti roku 2016 by zaplatil priemerný kúrenár o 2 % menej, priemerná domácnosť s nižšou spotrebou o 10 % menej, priemerná domácnosť s priemernou spotrebou v prípade jednofázového odberu o 7 % menej a v prípade trojfázového odberu o 5 % viac.

Zároveň nárast, ktorý zdôrazňuje ZDE pri spoločnosti Západoslovenská distribučná, sa týka podľa nej len jednej zložky ceny (variabilnej zložky), pričom druhá časť ceny (fixnej zložky / platby za odberné miesto) v prípade domácností klesá. "Každopádne pre zákazníka je podstatná celková platba za elektrinu," zdôraznila.

Argumentácia ZDE rovnako podľa Dobošovej neberie do úvahy porovnanie taríf za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny pre podnikateľov pripojených do napäťovej úrovne nízkeho napätia, vysokého a veľmi vysokého napätia. "Tu tiež existujú prirodzené rozdiely medzi jednotlivými distribučnými spoločnosťami, ktoré súvisia nielen s výpočtom určeného cenovou vyhláškou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ale aj s počtom odberateľov a objemom spotreby po napäťových úrovniach," dodala Dobošová.