Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zdravotníci, pacienti aj poisťovne žiadajú v zdravotníctve viac peňazí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníci memoranda sa zhodli, že v roku 2016 je potrebné navýšiť platby za poistencov štátu z aktuálnych 4,3 percenta na úroveň päť percent.

Bratislava 21. marca (TASR) - Zdravotníci aj pacienti žiadajú od novej vlády aj parlamentu viac peňazí pre zdravotníctvo. Zástupcovia pacientov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb, zdravotných poisťovní, lekárov, sestier a zdravotníckych pracovníkov, podpísali spoločné memorandum, ktoré dnes odovzdali v Národnej rade SR. V ňom upozorňujú, že akútny nedostatok financií v sektore ohrozuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

"Obávame, že nedostatok peňazí v zdravotníctve, spôsobí redukovanie zdravotnej starostlivosti. To môže následne ohroziť zdravie pacientov,” uviedla Katarína Kafková, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR (AOPP), ktorá vznik memoranda iniciovala. Upozornila, že ak nová vláda nenastaví nové financovanie a nezačne platiť reálne náklady za poistencov štátu, problémy celého zdravotníctva a pacientov sa budú ďalej prehlbovať.

Účastníci memoranda sa zhodli, že v roku 2016 je potrebné navýšiť platby za poistencov štátu z aktuálnych 4,3 percenta na úroveň päť percent. Dôvodom je, že podľa odhadov môže tento rok v zdravotníctve chýbať vyše 220 miliónov eur. Najväčší výpadok, 180 miliónov, má spôsobiť odvodovo odpočítateľná položky. Potreba zdrojov bude rásť aj pre tohtoročné zvýšenie platov zdravotníkov za desiatky miliónov eur.

Požiadavky memoranda podpisom podporili Asociácia na ochranu práv pacientov SR, Slovenská lekárska komora, Asociácia súkromných lekárov SR, Zdravita, Slovenská lekárska únia špecialistov, Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie, Asociácia nemocníc Slovenska, Dôvera, Union zdravotná poisťovňa, Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb SR, Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb a Zväz ambulantných poskytovateľov.