Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Zdravotníctvo má dostať na budúci rok o 202 miliónov eur viac

Daniel Duchoň Foto: TASR

Navýšenie navrhol dnes poslanec Smeru-SD a šéf parlamentného finančného výboru Daniel Duchoň. Podľa jeho návrhu by sa plánovaná suma výdavkov 1,204 miliardy eur mala navýšiť na 1,406 miliardy eur.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva by malo dostať na budúci rok o takmer 202 miliónov eur viac, než bolo pôvodne v návrhu rozpočtu plánované. Navýšenie navrhol dnes poslanec Smeru-SD a šéf parlamentného finančného výboru Daniel Duchoň. Podľa jeho návrhu by sa plánovaná suma výdavkov 1,204 miliardy eur mala navýšiť na 1,406 miliardy eur.

Prostriedky vo výške takmer 152 miliónov eur majú vykryť stratu, ktorú vytvorili zmeny v zdravotných odvodoch. Po novom totiž majú nízkopríjmové skupiny ľudí odvádzať na zdravotné poistenie menej. Ďalších približne 50 miliónov eur by mala byť rezerva na krytie prípadných strát zdravotníckych zariadení.

Navýšenie rozpočtu navrhoval aj šéf zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD). Jeho návrh počítal len so sumou takmer 152 miliónov eur na vykrytie straty, ktorá vznikne v dôsledku zavedenia odvodovej odpočítateľnej položky zo zdravotných odvodov. O návrhoch Rašiho aj Duchoňa rozhodne plénum pri hlasovaní zrejme vo štvrtok 4. decembra.