Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Železničiarom zo všetkých troch železničných firiem stúpnu platy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Celkovo pracuje vo všetkých troch železničných firmách približne 26.000 ľudí.

Bratislava 20. januára (TASR) - Železničiarom pracujúcim vo všetkých troch železničných firmách stúpnu v roku 2016 platy. Oproti minulému roku si tak prilepšia zamestnanci správcu koľajníc - Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) aj nákladného dopravcu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo).

Pracovníkom ŽSR pritom porastú v tomto roku tarifné mzdy o 30 eur pri zachovaní objemu prémií. Dodatok ku kolektívnej zmluve v takomto znení podpísali ešte v decembri 2015 predstavitelia železníc s 11 odborovými organizáciami.

Podľa predsedu Odborového združenia železničiarov Františka Zaparanika však budú v tomto roku rásť platy aj zamestnancom ZSSK a ZSSK Cargo. A to rovnako ako v minulom roku. Vlani sa totiž podľa jeho slov pri kolektívnych vyjednávaniach dohodol rast platov na dva roky dopredu.

Zamestnanci osobného dopravcu ZSSK si tak prilepšia v roku 2016 o približne 2 %, čo znamená rast priemernej mzdy o 18,25 eura oproti roku 2015. Súčasne sa železničiarom pracujúcim u nákladného dopravcu ZSSK Cargo v tomto roku zvýši plat o 13 eur a rušňovodičom o 30 eur. Celkovo pracuje vo všetkých troch železničných firmách približne 26.000 ľudí.