Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Železničné odbory zvolávajú okrúhly stôl ku kritickému stavu železníc

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Problémy sa podľa nich netýkajú už len dopravnej infraštruktúry, ale aj výrazného nedostatku zamestnancov.

Bratislava 20. marca (TASR) - Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) SR žiadajú kompetentných o predloženie návrhov na riešenie kritického stavu železníc. Problémy sa podľa nich netýkajú už len dopravnej infraštruktúry, ale aj výrazného nedostatku zamestnancov. Odborári preto zvolávajú na utorok (26. 3.) okrúhly stôl, kde by sa tieto problémy mali riešiť.

"Z dôvodu nutnosti riešenia tohto stavu OAVD a FS SR pozývajú za okrúhly stôl ministra financií SR, ministra dopravy SR, zástupcov Útvaru hodnoty za peniaze MF SR, vedenia Železníc Slovenskej republiky, Asociácie železničných dopravcov Slovenska, Železničnej spoločnosti Slovensko a Železničnej spoločnosti Cargo," priblížili odborári.

Upozornili, že problematika financovania železničného sektora musí byť riešená čo najskôr. Prezident OAVD Jozef Chovanec ponúkol vedeniu rezortu dopravy a železničným spoločnostiam spoluprácu na vytvorení funkčnej personálnej politiky v železničnom sektore.

Ministerstvo dopravy SR sa v minulosti vyjadrilo, že rešpektuje postoj železničiarov a ich výhrady považuje za oprávnené. V podobnom duchu reagovali na protesty aj Železnice Slovenskej republiky a Železničná spoločnosť Slovensko, ktoré podľa ich slov problémy železničiarov vnímajú a snažia sa riešiť.

Podľa prezidenta FS Dušana Kašu chcú byť odborári informovaní o návrhoch riešenia terajšieho stavu už nie iba v oblasti dopravnej infraštruktúry a financovania, ale aj kritického nedostatku zamestnancov.