Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ženy sú najviac zastúpené v zdravotníctve a školstve

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Z celkového počtu vyše 2,4 milióna pracujúcich na Slovensku je podľa údajov Štatistického úradu 44 % žien.

Bratislava 29. marca (TASR) - Z celkového počtu vyše 2,4 milióna pracujúcich na Slovensku je podľa údajov Štatistického úradu 44 % žien. Najviac z nich, až 200.000, pracuje v priemyselnej výrobe. Sú však v menšine, mužov tam pracuje dvojnásobne viac. Výraznú dominanciu majú ženy predovšetkým v oblasti verejných služieb. Ich najväčšia prevaha je v zdravotníctve, kde majú až 86-percentný podiel, a v školstve, kde zastávajú 81 % pracovných pozícií. Spolu v týchto dvoch oblastiach pracuje až 300.000 žien.

Prekvapením je oblasť finančných a poisťovacích služieb. Aj keď z nedávneho prieskumu GfK pre spoločnosť NN vyšlo, že muži sa v oblasti financií cítia doma oveľa viac ako ženy, na zamestnanosti v oblasti finančníctva to nevidno. V porovnaní s predchádzajúcimi sektormi v nej síce pracuje výrazne menej žien – 26.000, no ich podiel na celkovom počte pracovníkov sektora je až dvojtretinový.

"V NN tvoria ženy vyše 70 % pracovníkov. Ženám vyhovuje práca v predaji poistenia, pretože si môžu samy organizovať svoju prácu a nemajú pevnú pracovnú dobu. Práca sa tak dá dobre zladiť s rodinnými povinnosťami," hovorí Andrea Podstrelencová, riaditeľka ľudských zdrojov a členka predstavenstva NN Slovensko. Vysoký podiel nežnejšieho pohlavia podľa nej súvisí s flexibilným nastavením práce.

Výrazné rozdiely sú aj v ubytovacích a stravovacích službách so 62-% podielom ženských pracovníkov. Viac ako 60 % žien pracovalo ešte v sektore odborných, vedeckých a technických činností. Sem patria napríklad aj právničky či účtovníčky, architektky, vedkyne či pracovníčky v oblasti reklamy a prieskumu trhu. Jednou z posledných oblastí, kde je prevaha žien, je obchod. Najmä v maloobchode je ich pozícia veľmi silná. "Na predajniach je tá práca o precíznosti, komunikácii so zákazníkmi a príjemnom vystupovaní, kde sa akosi samo od seba žiada ženská ruka. Muži zasa dominujú v skladových činnostiach," tvrdí Richard Havrila, HR manažér siete BILLA.

Za kratší koniec ťahajú ženy logicky predovšetkým vo fyzicky náročných oblastiach, ako sú stavebníctvo (7 %) či ťažobný priemysel (9 %). V minulosti ich aj tam však pôsobilo viac. Napríklad v stavebníctve pracovalo pred 20 rokmi 10 % žien a v ťažobnom priemysle dokonca až 15 %. Najväčší úbytok ženských pracovníkov však postihol poľnohospodárstvo. Kým v roku 1996 ich v tomto odvetví pracovala až jedna tretina, dnes je ich tam už len 17 %. Podľa Jany Holéciovej, hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, to súvisí najmä s pokrokom v oblasti poľnohospodárskej techniky a technológií, keď prácu žien z minulosti postupne nahradili poľnohospodárske stroje a ženy si hľadajú uplatnenie na trhu práce v iných odvetviach národného hospodárstva.

Prekvapením sa môže zdať oblasť administratívnych a podporných služieb, ktorá býva vnímaná skôr ako ženská doména. Podľa štatistiky ich tu pracuje len 38 %. Dôvod je však prostý – členenie vychádza z oblastí, v ktorých pôsobia jednotlivé firmy a organizácie. Ženy pracujúce napríklad v kancelárii strojárskej firmy tak figurujú v oblasti priemyselnej výroby a nie v administratíve.