Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Experti: Nálada investorov v eurozóne sa v júni výrazne zhoršila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index očakávaní finančných expertov inštitútu ZEW pre Nemecko klesol v júni o 7,9 bodu na -16,1 bodu. To je najmenej od septembra 2012.

Mannheim 12. júna (TASR) - Nálada nemeckých investorov i investorov v eurozóne sa zhoršila.

Index očakávaní finančných expertov inštitútu ZEW pre Nemecko klesol v júni o 7,9 bodu na -16,1 bodu. To je najmenej od septembra 2012. Index sa nachádza hlboko pod svojím dlhodobým priemerom 23,3 bodu. Index hodnotenia aktuálnej situácie sa znížil o 6,8 bodu na 80,6 bodu.

"Aktuálna eskalácia obchodného konfliktu s USA rovnako ako obavy týkajúce sa pre finančný systém destabilizujúcej politiky novej talianskej vlády zanechali svoje stopy na vyhliadkach nemeckej ekonomiky. K tomu je potrebné pripočítať horšie než očakávané čísla pre export, produkciu a nové objednávky v nemeckom priemysle v apríli. Vyhliadky pre najbližších 6 mesiacov sa preto výrazne zhoršili," uviedol šéf inštitútu ZEW Achim Wambach.

Očakávania finančných expertov týkajúcich sa ekonomického vývoja v eurozóne v najbližších šiestich mesiacoch sa zhoršili ešte výraznejšie než v Nemecku. Príslušný index očakávaní pre eurozónu v júni padol o 15 bodov na -12,6 bodu. Index hodnotenia aktuálnej situácie klesol o 16,2 bodu na 39,9 bodu.

Dôvodom zhoršenia vyhliadok ekonomiky eurozóny je výrazne pesimistickejšie hodnotenie situácie v talianskej ekonomike. Index očakávaní pre Taliansko padol o 31,7 bodu na -48,4 bodu. Index hodnotenia aktuálnej situácie klesol o 14,3 bodu na -32,8 bodu.