Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

HOTELIÉRI: Zákaz predaja tataráku je zbytočne prísny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali minulý týždeň hygienici zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Zákaz predaja tepelne neupraveného mäsa je podľa Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR zbytočne striktný. "Obľúbenosť 'tataráku' na Slovensku je veľká a ľudia sú sklamaní, ak ho nemôžu naši členovia vo svojich prevádzkach poskytnúť," opísal generálny sekretár ZHR SR Marek Harbuľák.

Táto vyhláška, ktorá predaj tepelne neupraveného mäsa zakazuje, je z roku 2007 a vznikala teda podľa neho v čase, keď ešte neboli zavedené také prísne a niekoľkonásobné kontroly mäsa pred jeho distribúciou, ako je tomu teraz.

"Pritom predaj tepelne nespracovaných rýb, ktoré sa kazia oveľa rýchlejšie ako mäso, paradoxne žiadna legislatíva nezakazuje," doplnil Harbuľák. Suši pritom podľa neho nie je typické slovenské jedlo, ktorým by reštaurácie mohli hostí, aj zo zahraničia, zaujať.

Odporúčame aj: VIDEO: Dáme si ešte tatarák? Hygienici sú proti, Matečná ho má rada

Doplnil, že rovnako striktné je aj používanie surových vajec v prevádzkach stravovania, čím sa komplikuje finálna príprava mnohých obľúbených špecialít. "ZHR SR sa dlhodobo usiluje o zmenu legislatívy, ktorá je vo viacerých konkrétnych predpisoch oveľa prísnejšia, než v iných krajinách EÚ," dodal Harbuľák. V prípade "tataráku" zväz víta aj záujem ľudí a tlak verejnej mienky na to, aby sa zmenili zbytočné a zastarané predpisy.

Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali minulý týždeň hygienici zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám, upozornili posledné dni viaceré médiá. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.