Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Žiarskej hlinikárni Slovalco už nehrozí zánik

Foto: TASR/Jozef Ďurník

O prácu malo prísť 3000 ľudí.

Žiar nad Hronom/Bratislava 18. júla (TASR) - Výrobca hliníka Slovalco a Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel, podpísali Letter of Intent - dohodu o zámere uzavrieť zmluvu na dodávku elektriny. Nová zmluva by mala upraviť dodávky elektriny pre hlinikáreň v celkovom objeme 19 TWh na obdobie ôsmich rokov a platiť bude od januára 2014. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová.

"V snahe udržať si konkurencieschopnú pozíciu bude Slovalco pokračovať v zefektívňovaní všetkých činností aj nákladov, avšak popri tom bude vyvíjať úsilie na dosiahnutie konkurencieschopných podmienok dodávky elektrickej energie v budúcnosti. Podpísanie Letter of Intent je prvým krokom k udržaniu výroby hliníka v Slovalcu v Žiari nad Hronom. V ďalšom pokračovaní procesu bude dôležité zabezpečiť aj ostatné prvky energetického rámca," uviedla Burdová. Doplnila, že dohoda odráža snahu Slovenských elektrární podporovať strategickú sociálno-ekonomickú úlohu Slovalca, kľúčového zamestnávateľa v regióne Žiaru nad Hronom, a dlhodobé zodpovedné pôsobenie Slovenských elektrární na trhu.

Ako uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco Milan Veselý, elektrická energia je pre výrobu hliníka hlavnou surovinou, spotrebuje sa jej 14 MWh na výrobu jednej tony hliníka a tvorí najväčšiu samostatnú nákladovú položku pri jeho výrobe. "Hliník sa na trhu predáva za cenu stanovenú na burze. Cena elektrickej energie je teda určujúcim faktorom cenovej konkurencieschopnosti, a teda prežitia výrobného závodu," vysvetlil. Dodal, že z týchto dôvodov k rokovaniam o celkovej cene elektrickej energie pristupuje spoločnosť mimoriadne zodpovedne a podpísanie Letter of Intent je prvým krokom k dosiahnutiu riešenia.

Spoločnosť rokuje s príslušnými ministerstvami a vládou SR aj o dlhodobom nastavení prenosových poplatkov za elektrickú energiu vrátane platieb do jadrového fondu, spôsobom porovnateľným s podmienkami ostatných výrobcov hliníka, respektíve energeticky náročných podnikov v Európe. "Veríme, že sa nám podarí dospieť k pozitívnemu výsledku a výrobu v Slovalcu udržať. Problém však zatiaľ vyriešený nie je, i keď oceňujeme snahu vlády zlepšiť konkurenčnú pozíciu slovenského priemyslu aj úpravou poplatkov súvisiacich so spotrebou elektrickej energie," uzavrel Veselý.

Najväčšiemu výrobcovi hliníka na Slovensku, spoločnosti Slovalco, hrozilo, že bude musieť ukončiť výrobu. O prácu tak malo prísť 3000 ľudí. Slovalcu má totiž tento rok vypršať platnosť 20-ročnej zmluvy so štátom, ktorá hlinikárni zabezpečovala výhodné ceny elektriny.