Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Žiarskym stavebným firmám sa darí, slovenská stavebná výroba rastie

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

V tomto roku registrujeme nielen zvýšený záujem o tieniacu techniku, ale aj reálny rast jej predaja, tvrdí jedna z firiem.

Žiar nad Hronom 7. júla (TASR) - Podľa predbežného odhadu, ktorý koncom júna zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat, oproti aprílu minulého roka slovenská stavebná výroba vzrástla o 14,1 % a v porovnaní s marcom tohto roka o 2,5 %. Ide o najrýchlejší rast nielen v eurozóne, ale v celej EÚ. Tento rastúci trend potvrdzujú aj žiarske firmy Thermosolar Žiar, s.r.o. a K-system, s.r.o.

"Za posledné mesiace značne stúpol záujem verejnosti o inštaláciu slnečných kolektorov a výrazne sa nám zlepšil predaj. Po niekoľkých rokoch stagnácie sa trh konečne prebudil. Každý rok v lete sa zvyšuje záujem o slnečné kolektory, ale tento rok je to oveľa výraznejšie," hovorí Riaditeľ Thermosolaru Alfréd Gottas.

Rast v stavebnom sektore potvrdzuje aj Andrea Kúdelová, vedúca divízie obchodu a marketingu spoločnosti K-system s.r.o., Žiar nad Hronom. "V tomto roku registrujeme nielen zvýšený záujem o tieniacu techniku, ale aj reálny rast jej predaja. Za 1. štvrťrok nám medziročne rástol odbyt o približne 5 %, druhý štvrťrok vyzerá ešte sľubnejšie. Trh sa rozbehol s nástupom horúcich dní," podotkla v tejto súvislosti.