Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Žiaromat v Kalinove zažil najlepší polrok za uplynulé tri roky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spoločnosť v súčasnosti pracuje na nových obchodoch najmä na Ukrajine a v Bielorusku a na rozšírení výroby liaceho šamotu vyrábaného polosuchou cestou.

Kalinovo 24. júla (TASR) - Najväčší slovenský výrobca žiaruvzdorných materiálov - Žiaromat Kalinovo, hodnotí prvý polrok 2018 vo výrobe v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúcich troch rokov ako najúspešnejší. Obchodný plán splnil na 103,92 percenta a zisk pred zdanením dosiahol 357.836 eur.

Ako vo firemnej tlači uviedol generálny riaditeľ Ľubomír Kupec, dobrý výsledok ovplyvňujú najmä objem výroby, predávaný sortiment a jeho ceny a tiež úspora na surovinách.

"V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami sa naďalej znižuje predaj kachľového a tvarového šamotu. Naopak, stúpa predaj žiarobetónových panelov a zmesí, MgO-C stavív, MgO hmôt a liaceho šamotu," uviedol Kupec.

Spoločnosť v súčasnosti pracuje na nových obchodoch najmä na Ukrajine a v Bielorusku a na rozšírení výroby liaceho šamotu vyrábaného polosuchou cestou, zátok z grafitošamotu a grafitokorundu pre zlievarne a na zvyšovaní výroby MgO-C stavív.

Podľa riaditeľa výroba v závode je silne ovplyvnená tým, ako sa vo svete darí oceliarňam. "Aktuálne sa ako komplikovanejší javí nákup surovín, pretože v Číne, ako v najväčšom výrobcovi surovín pre výrobu žiaruvzdorných materiálov, sa vlani stala ochrana životného prostredia strategickou politikou a bude mať dlhodobý vplyv na ťažbu magnezitu, bauxitu, grafitu a tiež na ich spracovanie. To všetko bude mať dosah na ceny týchto surovín, ktoré neustále rastú," pripomenul.