Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Žiarsky zimný štadión zrekonštruujú, čoskoro chcú začať s prácami

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Rekonštrukcia štadióna má stáť dva milióny eur.

Žiar nad Hronom 16. októbra (TASR) - Žiarsky zimný štadión, ktorý nie je od roku 2008 v prevádzke, je opäť bližšie k svojej rekonštrukcii. Žiarski mestskí poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva svojimi rozhodnutiami upravili právne vzťahy a tiež odsúhlasili finančné prostriedky na jeho rekonštrukciu.

V súčasnosti má tento športový stánok v dlhodobom prenájme spoločnosť Sport trend, ktorá zároveň vlastní časť pozemkov pod štadiónom. Poslanci odsúhlasili odkúpenie týchto pozemkov za 3300 eur a tiež ukončenie nájomného vzťahu. Ako priblížil primátor Peter Antal, mesto uzatvorí za účelom rekonštrukcie novú nájomnú zmluvu a to s mestskou spoločnosťou Technické služby.

"Technické služby ho potom dajú do prenájmu spoločnosti Sport trend za účelom prevádzkovania na dobu desať rokov a spoločnosti Stenergys, ktorá je prevádzkovateľom elektrárne na strešnej konštrukcii na dobu desať rokov," vysvetlil Antal.

Rekonštrukcia štadióna má stáť dva milióny eur. Jeden milión dá mesto z vlastného rozpočtu, rovnakú sumu na dostavbu športoviska mestu prisľúbil ešte počas januárovej návštevy premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podľa Antala má mesto v súčasnosti vypracovaný projekt, ktorý sa však rozhodlo pre vysoké náklady na rekonštrukciu športoviska prepracovať. "V pôvodnom projekte sa počítalo s tým, že sa zbúra jestvujúca tribúna a postavia sa všetky tribúny nové. Podľa nového projektu, na ktorom sa pracuje, sa konštrukcia pôvodnej tribúny sa zachová, zruší sa strešná časť tejto tribúny a zmení sa vnútorná dispozícia," vysvetlil Antal s tým, že zrekonštruované budú aj sociálne zariadenia. K tejto tribúne budú dostavané jednoduché tribúny na sedenie. Nový štadión by mal mať po rekonštrukcii kapacitu 1200 miest na sedenie a 540 miest na státie.

S búracími prácami podľa primátora začnú v najbližších dňoch, rekonštrukcia by mala byť hotová do konca roka 2018. "Bol by som veľmi rád, keby sme zimný štadión 1. novembra budúceho roka otvorili," podotkol Antal. Po rekonštrukcii by mal byť štadión v prevádzke deväť mesiacov v roku a prístupný aj verejnosti.