Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V Košiciach sa diskutovalo o nedostatku žien v IT sektore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záujem žien o technické smery bol v minulosti tradične nízky.

Košice 26. apríla (TASR) – Potrebe väčšej podpory a motivácie žien pri voľbe technických smerov sa venovalo štvrtkové (26. 4.) podujatie "Ženy v biznise | Ženy v IT" v Košiciach. Pri príležitosti medzinárodného dňa žien v informačných technológiách (IT) ho organizovala Americká obchodná komora v SR.

Ženy tvoria polovicu populácie, no sú nedostatočne zastúpené vo vrcholových pozíciách, a to vo verejnej správe, v biznise a IT, a podľa štatistík zarábajú v priemere o 16 % menej ako muži v celej Európskej únii, informovali organizátori.

"Medzinárodný deň dievčat v IKT vznikol na podporu odvahy žien, ktoré majú vzťah k IT a nemali ľahké presadiť sa v prostredí, ktorému tradične dominujú muži. Všetky prekonávania stereotypov si zaslúžia ocenenie. Malo by to viesť k nášmu pochopeniu, že nie pohlavie, ale naše sny, talent a práca rozhodujú o tom, kým sme," uviedol výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory v SR Ronald Blaško.

Európska komisia (EK) dlhodobo upozorňuje na potrebu rozvoja IT zručností i väčšie zastúpenie žien v technických oblastiach, a to nielen preto, aby sa zabránilo spomaleniu európskeho hospodárskeho rastu, ale aj preto, že rôznorodé tímy prispievajú k rastu a inováciám. "Aby mohlo Slovensko využívať príležitosti digitálneho i technologického pokroku a ešte viac prosperovať, už si viac nemôže dovoliť opomínať veľký potenciál dievčat a žien v IKT oblasti. Vďaka spolupráci s viacerými organizáciami Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku prispieva k povzbudzovaniu žien a dievčat nielen k štúdiu IKT, ale aj k ich odbornej rekvalifikácii," konštatoval vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Mika.

Záujem žien o technické smery bol v minulosti tradične nízky. Podľa analýzy Centra vedecko-technických informácií SR sa však podiel žien, ktoré študujú technické smery denného štúdia na Slovensku v porovnaní s rokom 2012/2013 zvyšuje. "Situácia na Slovensku je porovnateľná s ďalšími krajinami, kde sa počet žien v IT sektore pohybuje na úrovni zhruba 20 percent. Stav na Slovensku je však najkritickejší, podľa posledných štatistík EÚ máme u nás len 9,2 percenta žien na IT pozíciách. Dôvodov je viacero, chýbajú nám hlavne dievčatá na 'vstupe', teda študujúce IT smery na univerzitách. Tento stav je spôsobený nedostatkom informácií o IT pozíciách, negatívnymi stereotypmi, ktoré o tomto sektore prevládajú, a tiež obavami dievčat z náročnosti štúdia," uviedla riaditeľka združenia Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

Prezident Americkej obchodnej komory v SR a generálny riaditeľ AT&T na Slovensku Gabriel Galgóci upozornil na fakt, že aj keď je rodová rovnosť v mnohých firmách úplne prirodzená vec, deti diferencujeme, napríklad hračkami či aktivitami odmalička, a tým ovplyvňujeme ich cestu životom. "Výzvou pre komunitu je, aby sme aj mladé dievčatá, ale najmä ich rodičov inšpirovali k tomu, aby si pre štúdium vyberali aj technické smery. Skúsenosti z firiem totiž naznačujú, že zmiešané tímy majú merateľne lepšie výsledky. Ženy prinášajú do technických tímov nový inovatívny pohľad, energiu a odhodlanie, čo má pozitívny dosah na finálny výsledok," konštatoval.

Podporu ženám deklaruje aj spoločnosť T-Systems Slovakia. Lenka Zajacová za firmu uviedla, že viac ako tretinu zamestnancov tvoria ženy, a to aj na technických IT pozíciách ako developerky-vývojárky, solution designérky, alebo technické manažérky, ktoré priamo vykonávajú technické inštalácie.