Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Žien vo vedúcich funkciách firiem je stále málo

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Žien na čele firiem je na Slovensku aj v Českej republike stále málo. Podľa personalistov stopkou v ich kariére sú najmä rodičovské povinnosti.

Bratislava 24. januára (TASR) - Žien na čele firiem je na Slovensku aj v Českej republike stále málo. Podľa personalistov stopkou v ich kariére sú najmä rodičovské povinnosti. V tomto smere by tak podľa nich pomohlo lepšie nastavenie sociálneho systému, či zmena vnímania žien v spoločnosti. Situácia sa však postupne zlepšuje.

"Vo vedúcich pozíciách je stále málo žien a na základe našej internej analýzy to predstavuje približne 20-25 %. Avšak toto číslo môže rásť, pretože v poslednej dobe sme zaznamenali trend ukazujúci na zlepšujúce sa uplatnenie žien na vyšších pozíciách, najmä v zahraničných spoločnostiach či bankách," uviedla manažérka divízie Grafton Recruitment Slovakia Jana Šimková.

Slabšie postavenie žien potvrdzuje aj personálna spoločnosť Manpower. "Aj keď za posledných desať rokov počet žien na vedúcich a riadiacich pozíciách výrazne rastie, zastávajú ženy tieto pozície stále menej než o tretinu. Rozdiel je zjavný aj vo vekových kategóriách," skonštatovala generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Rezlerová.

Podľa personalistov je dôvodov, prečo stále vo vedúcich funkciách prevažujú muži, niekoľko. Najčastejším sú však materské povinnosti. "Po odchode na rodičovskú dovolenku žena stráca kontakt so svojou firmou i odborom a je pre ňu ťažké sa po niekoľkých rokoch vrátiť do takzvaného rozbehnutého vlaku. Nastavenie spoločnosti je stále také, že doma s dieťaťom zostáva práve matka," myslí si Rezlerová.

Okrem toho výkon manažérskej funkcie nie je jednoduchý. "Vyžaduje si vysoké nasadenie, ktoré často nie je zlučiteľné s povinnosťami ženy-matky. Časté cestovanie, psychická náročnosť práce, vysoká zodpovednosť. Ak žena nemá dokonalé rodinné zázemie, takúto pozíciu ani nezvládne," upozorňuje riaditeľka Index Nosluš Darina Mokráňová.

Podľa personalistov by sa preto malo zmeniť vnímanie spoločnosti a zlepšiť by sa mala aj pomoc od štátu. "Na Slovensku v porovnaní s niektorými krajinami západnej Európy je neutešený i systém sociálnej podpory. Je nedostatok jasieľ a škôlok, zároveň v porovnaní s priemerným platom je nedostupné platiť si opatrovateľku aspoň na polovičný úväzok," tvrdí Rezlerová.

Personalisti sa však zároveň zhodujú, že v porovnaní so situáciou pre dvadsiatimi rokmi je na Slovensku vidieť posun. "Zďaleka ale nezodpovedá rovnoprávnosti, ktorá by mala fungovať. Prieskumy a hospodárske výsledky firiem skutočne ale ukazujú, že najúspešnejšie sú zmiešané pracovné tímy," podotkla Rezlerová.

Spoločnosti sa však snažia tento problém riešiť. "Sú vytvorené pozície, takzvané Head of diversity, a snažia sa o to, aby na každej úrovni spoločnosti bol určitý podiel žien. Evidujeme snahu zapájať ich do vyšších pozícií, alebo aspoň na nižšie funkcie," dodala Šimková.