Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Európa nesmie byť naivná a musí sa lepšie chrániť pred dampingom

Peter Žiga Foto: TASR

Žiga pripomenul, že slovenské predsedníctvo očakáva, že získa od členských štátov silný mandát na rokovanie s Európskou komisiou.

Brusel 11. novembra (TASR) - Európa nesmie byť naivná a musí chrániť svoje záujmy zavedením nových nástrojov boja proti dampingu. Osud transatlantickej európsko-americkej obchodnej dohody TTIP je teraz v amerických rukách. Uviedol minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) po príchode do Bruselu na zasadnutie Rady EÚ v oblasti obchodnej politiky.

Rada ministrov, ktorej v mene slovenského predsedníctva v Rade EÚ predsedá Žiga, má podľa jeho slov viacero pracovných tém. V prvom rade ide o modernizáciu nástrojov EÚ na ochranu obchodu a novú antidumpingovú metodiku.

Žiga pripomenul, že slovenské predsedníctvo očakáva, že získa od členských štátov silný mandát na rokovanie s Európskou komisiou, pričom by sme v mene Rady chceli dokončiť tieto rokovania a dospieť k dohode ešte do konca tohto roka.

Ďalším bodom Rady je podľa jeho slov podpis protokolu o pristúpení Ekvádoru k dohode o voľnom obchode medzi EÚ a Kolumbiou a Peru a počas pracovného obeda budú ministri hovoriť o vývoji nadnárodných obchodných dohôd, ktoré pripravuje EÚ s viacerými krajinami, potom ako sa podarilo uzatvoriť dohodu o voľnom obchode s Kanadou (CETA).

Minister však priznal, že po víťazstve Donalda Trumpa v amerických voľbách je neistý osud Transatlantickej obchodnej a investičnej dohody medzi EÚ a USA.

"Dnes je lopta na americkej strane. Počuli sme počas volebnej kampane niekoľko vyjadrení. Budeme si musieť počkať na novú americkú administratívu akým spôsobom sa vyjadrí k danej téme. Myslím si, že členské štáty sú pripravené na ďalšiu diskusiu, ale teraz je to na novom prezidentovi, ako budeme ďalej pokračovať," priznal Žiga.

EÚ má však s Trumpom spoločnú víziu o lepšej ochrane svojho trhu pred lacnými dovozmi, hlavne z Číny. Žiga zdôraznil, že toto je hlavná téma dnešných rokovaní, aké nástroje zabezpečiť na lepšiu ochranu trhu.

"My hovoríme, že Európa sa musí brániť a nesmie byť naivná, hlavne voči dumpingu. Čiže musí zaviesť nástroje, ktoré budú chrániť trh a výrobcov v európskych členských krajinách," zdôraznil Žiga.