Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Žiga: K poslaneckej novele o podpore OZE nezaujala vláda stanovisko

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR Martin Baumann

Poslanecký návrh bol podľa ministra technicky zlý. Národná rada SR možno napriek dobrým úmyslom zle naformulovala poslaneckú novelu, povedal P. Žiga.

Bratislava 12. septembra (TASR) - K návrhu skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vydanie novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby (KVET), ktorá mala za cieľ zabrániť spaľovaniu kvalitného dreva, nezaujala v stredu vláda stanovisko. Uviedol to po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

Poslanecký návrh bol podľa neho technicky zlý. "Národná rada SR možno napriek dobrým úmyslom zle naformulovala poslaneckú novelu. V prípade, že by (schválením v NR SR) prešiel v prvom čítaní zákon tak, ako ho navrhovali poslanci, zákon by bol nevykonateľný. Mali by sme ako keby dve definície biomasy. Jej nová definícia, ktorú chceli do novely zákona opoziční poslanci zaviesť, by bola v rozpore s definíciou, ktorá je v (euro)smernici," povedal. Slovensku by tak podľa neho mohol hroziť infringement (konanie o porušení povinnosti zo strany Európskej komisie, pozn. TASR) a straty.

"Dohodli sme sa, že nemáme nič proti duchu či záujmu toho, čo opoziční poslanci navrhli. Bolo to však z technického hľadiska nevykonateľné. Dohodli sme sa, že navrhujúca skupina poslancov si 'sadne' a ešte raz skúsia nanovo naformulovať znenie novely. Potom ju buď predložia znovu na rokovanie vlády, alebo predložia Národnej rade SR. So znením, v ktorom bola predložená (na vládu), sme nemohli technicky súhlasiť," dodal Žiga.