Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Memoradum s U.S. Steel sa plní, vláda môže mať záujem o podiel

Peter Žiga Foto: TASR – Martin Baumann

Americká spoločnosť uzatvorila päťročnú dohodu s vládou Roberta Fica ešte v marci 2013. K podpisu memoranda došlo potom, ako spoločnosť uvažovala o ukončení svojho pôsobenia na Slovensku.

Bratislava 4. mája (TASR) - Memorandum o spolupráci medzi slovenskou vládou a košickou hutníckou firmou U. S. Steel z roku 2013 sa plní. Uviedol to šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu. Dnes popoludní budú rokovať predstavitelia firmy s viacerými členmi slovenskej vlády.

"Každý z ministrov má nejaké úlohy, respektíve nejaké body v rámci memoranda, ktoré sleduje, či sa plnia alebo neplnia. Ako minister hospodárstva v tejto chvíli nemám, čo by som firme U. S. Steel vytýkal. Vnímam to v tejto chvíli tak, že memorandum sa plní," konštatoval Žiga.

Dnešné stretnutie je podľa neho úplne štandardné. "My sa pravidelne, možno na kvartálnej či 4-mesačnej báze stretávame s predstaviteľmi U. S. Steel Košice, kvôli tomu, že pred tromi rokmi bolo podpísané memorandum. Jeho platnosť je ešte dva roky. Priebežne vyhodnocujeme plnenie memoranda, nemyslím si, že dnešné stretnutie je niečím mimoriadnym. Je plne v súlade s tým, čo dialo aj posledné tri roky," priblížil.

Ak sa americká spoločnosť U. S. Steel rozhodne, že svoj podiel v košickej fabrike predá, vláda podľa Žigu nemá žiadne legislatívne páky na to, aby do procesu predaja vstúpila inak ako každý iný subjekt na trhu. Zároveň by však nechcel, aby sa prípadným vlastníkom v oceliarňach stal nejaký neštandardný subjekt. Vie si preto predstaviť, že v istej chvíli by sa kabinet uchádzal o podiel vo firme.

"Viem si predstaviť aj takúto formu rokovaní, to znamená, že by sme dali nohu do dverí a nejakým spôsobom získali časť podielu vo východoslovenských železiarňach a ako štát by sme zúčastňovali či už na vedení spoločnosti, alebo na jej sociálnej politike," doplnil.

V súčasnosti však situácia ešte nie je tak ďaleko, aby sa hovorilo o konkrétnych číslach a percentách. "Podľa mňa 34 % je taký blokačný mechanizmus, ktorý zabezpečí, že nastavenia v rámci stanov spoločnosti budú také, aby štát vedel hovoriť do konania (väčšinového vlastníka)," dodal Žiga s tým, že košickú hutnícku firmu by nemal kupovať niekto, kto by ju chcel zatvoriť.

Americká U. S. Steel uzatvorila päťročnú dohodu s vládou Roberta Fica ešte v marci 2013. K podpisu memoranda došlo potom, ako spoločnosť uvažovala o ukončení svojho pôsobenia na Slovensku. V memorande sa dohodli určité úľavy pre oceliareň, najmä v energetickej a environmentálnej oblasti.