Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Žiga: Slovensko má aktuálne 12,9 % podiel na energetickej spotrebe

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga počas 78. zasadnutia schôdze vlády SR 22. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister hospodárstva pripomenul, že existuje reálny predpoklad, že záväzný cieľ zvýšiť podiel na 14% sa nám podarí, a to aj vďaka súčasti všetkých dotknutých subjektov.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Jednou z dôležitých súčastí agendy Ministerstva hospodárstva (MH) SR je aj podpora obnoviteľných zdrojov energie (OZE). V rámci implementácie klimaticko-energetického balíčka EÚ sa SR zaviazala, že do roku 2020 musí zvýšiť podiel OZE na svojej energetickej spotrebe na 14 %. Uviedol to v stredu v Bratislave na konferencii o energetických úsporách a možnostiach decentralizovanej energetiky "Moderné trendy v európskej energetike" šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD).

"Podľa posledných údajov z Eurostatu plníme tento cieľ na 12,9 %, teda existuje reálny predpoklad, že záväzný cieľ sa nám podarí naplniť, a to aj vďaka súčasti všetkých dotknutých subjektov, teda od investorov, bánk, územných samospráv až po ústredné orgány štátnej správy," povedal.

Pripomenul, že v rámci podpory OZE rezort hospodárstva SR pripravil program administratívnej a finančnej podpory malých zdrojov OZE pre domácnosti, ktoré takto vyrobenou elektrinou pokrývajú vlastnú spotrebu. "Ide o národný projekt s názvom Zelená domácnostiam, ktorý implementuje Slovenská inovačná a energetická agentúra. V pilotnej fáze do konca roku 2018 bolo k dispozícii 45 miliónov eur. Úspešnou implementáciou na rok 2018 zostáva ešte 13 miliónov eur," doplnil.

"Pokiaľ ide o ďalšiu podporu výroby OZE, pripravuje MH SR reformu systému tejto podpory. Pri využívaní OZE bude prioritou zabezpečiť nákladovú efektívnosť pri podpore týchto zdrojov s minimalizáciou na koncové ceny (elektriny). Základné požiadavky na nový systém podpory OZE sú, aby bol systém jednoduchý, transparentný, udržateľný a v súlade s usmernením pre štátnu pomoc v oblasti ochrany životného prostredia a energetiky," avizoval.

Z hľadiska trvalej udržateľnosti systému podpory OZE sa podľa neho navrhuje zmena systému podpory na viac trhovo orientovaný typ, ktorý zodpovedá požiadavkám legislatívy EÚ. "V procese prípravy zvažujeme aj zavedenie inštitútu tzv. lokálneho zdroja energie, ktorý predstavuje zariadenie určené na výrobu elektriny takmer výhradne na spotrebu v danom odbernom mieste. Oproti malému zdroju energie ide o zariadenie s výkonom niekoľko desiatok, možno niekoľko sto kilowattov (kW), vhodné najmä pre podnikateľské subjekty. Je predpoklad, že tento inštitút zaujme najmä záujemcov o fotovoltiku," doplnil Žiga.

Pripomenul, že Slovensko bude musieť v najbližších troch rokoch dosiahnuť energetické úspory vo výške približne 13.000 terajoulov (TJ). "Ten najväčší priestor a možnosť na ušetrenie vidíme hlavne v oblasti verejnej správy a priemyslu a pri zatepľovaní budov," dodal.