Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Vláda má ambíciu pripraviť zákon o malých a stredných podnikoch

Na snímke vľavo minister hospodárstva SR Peter Žiga a vpravo minister financií SR Peter Kažimír počas 2. schôdze vlády SR v stredu 6. apríla 2016 v Bratislave Foto: TASR - Martin Baumann

Opakovanie poskytovania tzv. vratiek za plyn bude podľa jeho slov závisieť od rozhodnutia vlády.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Vláda má ambíciu pripraviť nový zákon o malých a stredných podnikoch (MSP). Uviedol to šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) po rokovaní vládneho kabinetu, ktorý dnes na svojej schôdzi schválil návrh programového vyhlásenia vlády (PVV). Konkrétnejšie detaily podpory MSP budú podľa jeho slov rozpracované v najbližšom období do tzv. Stratégie hospodárskej politiky.

Vláda má podľa Žigu okrem MSP zámer urobiť zmeny aj v zákone o strategických podnikoch. "Chceli by sme v ňom zakotviť, že strategické podniky sa nebudú privatizovať," informoval.

Poskytovanie investičných stimulov zatiaľ podľa ministra funguje podľa doteraz platného zákona. "Uvažovalo sa aj o tom, či by sa poskytovanie stimulov nedalo urobiť nejakým automatickým nárokom na daňovú úľavu po splnení obligatórnych podmienok. Na toto sa budeme však musieť pozrieť s ministerstvom financií," priblížil.

Opakovanie poskytovania tzv. vratiek za plyn bude podľa jeho slov závisieť od rozhodnutia vlády. "Je to jedna z foriem opatrení ako bojovať s energetickou chudobou," odpovedal Žiga na otázku, či by ako minister podporil v budúcnosti poskytovanie plynových vratiek.