Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Zákon o regulácii sieťových odvetví ide na pripomienkovanie

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga Foto: TASR - Jakub Kotian

Novela by podľa neho mala byť účinná od 1. júna 2017.

Bratislava 15. marca (TASR) - Novela zákona o regulácii sieťových odvetví ide dnes do medzirezortného pripomienkového konania, aby bolo možné zaoberať sa ňou v skrátenom legislatívnom konaní ešte na marcovej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Oznámil to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD). Novela by podľa neho mala byť účinná od 1. júna 2017.

"Návrh novely reaguje na situáciu v súvislosti s regulovanými cenami energií. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zostane nezávislým úradom, ale súčasne sa upravuje jeho pôsobenie a povinnosti tak, aby boli jeho rozhodnutia transparentné a zdôvodnené," priblížil.



Nezávislosť ÚRSO sa podľa neho nesmie zamieňať s tým, že úrad nemusí vysvetľovať svoj postup a to, akým spôsobom dospel ku svojim rozhodnutiam. "V tejto novele chceme taktiež zmeniť riadenie a spôsob vnútornej kontroly, vrátane (personálneho) obsadzovania ÚRSO," podotkol. Návrh novely reaguje podľa Žigových slov aj na úpravy príslušných predpisov EÚ.

Podľa Žigu v novele príde k oddeleniu funkcie predsedu ÚRSO a predsedu Regulačnej rady ÚRSO, príde aj k zmene obsadzovania regulačného úradu. "Kandidáta na predsedu Regulačnej rady budú voliť spomedzi seba členova Rady a vymenuje ho prezident SR. Regulačná rada bude mať šesť členov, spôsob nominovania týchto členov bude zachovaný, teda troch bude nominovať NR SR a troch členov bude nominovať vláda SR," poznamenal.



Predseda regulačného úradu už podľa Žigu nebude predsedom Regulačnej rady ÚRSO. "Po zrelej úvahe koalícia dospela k dohode, že na rozdiel od súčasnosti získa právomoci vymenovať predsedu ÚRSO vláda SR. Dôvodom je to, v praxi sa ukázalo, že najväčšiu politickú zodpovednosť za kroky úradu nesie vláda. Je preto náležité a logické, aby niesla aj plnú zodpovednosť za jeho menovanie," zdôraznil. Prezident SR podľa neho získa právomoc menovať predsedu Regulačnej rady ÚRSO, ktorá bude plniť funkciu kontrolného a odvolacieho orgánu.

ÚRSO bude podľa ministra mať okrem predsedu aj dvoch podpredsedov, aby sa mohla uplatňovať kontrasignácia. "Predseda teda nebude rozhodnutiami rozhodovať sám, ale bude musieť byť podpísaný aj jeden z podpredsedov. Cenové rozhodnutie bude mať platnosť až po kontrasignácii jedným z podpredsedov," informoval. Kvalifikačné predpoklady na post pri výbere predsedu ÚRSO zostávajú podľa neho nezmenené.



Nanovo sa podľa šéfa MH SR v novele upravujú povinnosti Regulačnej rady ÚRSO v procese schvaľovania regulačnej politiky a právomoci štátu v rámci cenových konaní, ktoré majú súvislosť s regulovanými subjektmi v sieťových odvetviach. Aby sa zabránilo stavu, keď vláda SR nemala informácie o dosahu novej cenovej regulácie, návrh novely obsahuje aj nové a veľmi jasné povinnosti pre ÚRSO.

"Stanovuje sa povinnosť porovnať vplyv navrhovanej cenovej regulácie s existujúcom stavom. Musí byť známe vyhodnotenie návrhu ceny na jednotlivé skupiny obyvateľov. Súčasťou cenového konania bude aj MH SR. Zároveň sa upravuje aj postup prijímania regulačnej politiky vrátane termínov a zdôvodnení pri námietkach MH SR a Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. MH SR sa bude vyjadrovať k teplu, plynu a elektrine. MŽP sa bude vyjadrovať k cenám vody," povedal.

"Znenie tohto návrhu (zákona) je výsledkom kompromisu a rokovaní vládnej koalície. Máme záujem predložiť túto novelu v skrátenom legislatívnom konaní ešte na marcovú schôdzu. Dnes dávame tento návrh novely do skráteného pripomienkového konania. Následne, po vyhodnotení pripomienok, by návrh mohol byť predložený na rokovanie vlády, počítame asi 29. marca. Následne by novela zákona išla na rokovanie do NR SR," dodal Žiga.