Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Žilinskí poslanci budú rokovať aj o úvere na rekonštrukciu osvetlenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Poslanci by mali rozhodnúť aj o doplnení rokovacieho poriadku či o svojich odmenách.

Žilina 19. februára (TASR) – Návrhu na schválenie investičného úveru za účelom rekonštrukcie verejného osvetlenia, rokovaciemu poriadku mestského zastupiteľstva (MsZ) či návrhu na zmenu zásad odmeňovania poslancov sa budú venovať poslanci žilinského MsZ na zasadnutí v pondelok 20. februára. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že vzhľadom na nevyhovujúci technický stav osvetlenia, ktoré reálne ohrozuje zdravie i život ľudí, sa samospráva rozhodla žiadať o investičný úver na rekonštrukciu mestského osvetlenia. "Plánovaná rekonštrukcia môže priniesť úsporu na prevádzkových nákladoch a nákladoch na spotrebu elektrickej energie zhruba 70 percent. Mesto každý rok zaznamená pád niekoľkých úplne prehrdzavených stĺpov. Zatiaľ našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam osôb ani poškodeniu cudzieho majetku. Aj z týchto dôvodov je nevyhnuté prikročiť k rekonštrukcii," uviedol Čorba.

Za predraženou rekonštrukciou verejného osvetlenia je podľa neho nevýhodná zmluva pre mesto, ktorú zdedilo súčasné vedenie po svojich predchodcoch. "Nastavená je žiaľ tak, že ak sa chce mesto od nej odbremeniť, musí ju naplniť. Ak by sa rekonštrukcia odložila, pre mesto to bude v budúcnosti drahšie. Celkové náklady na rekonštrukciu totiž narastajú o index stavebných prác, ktorý stanovuje Štatistický úrad SR," dodal hovorca mesta Žilina.

Poslanci by mali rozhodnúť aj o doplnení rokovacieho poriadku či o svojich odmenách. "Iniciatíva vychádza od niektorých poslancov zastupiteľstva, ktorí zastávajú názor, že ich režijné náklady sú pri správe obvodov a práci s občanmi mesta v mnohých prípadoch vyššie, než sú v súčasnosti ich odmeny," vysvetlil Čorba.

Na zasadnutí MsZ sa poslanci vyjadria aj k pravidlám času predaja v obchode a času prevádzky služieb v meste, ktoré upravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Žilina. "V rámci všeobecného prevádzkového času prevádzkarní obchodu a služieb si každý podnikateľ sám stanovil prevádzkový čas. Čas nad rámec všeobecného prevádzkového času môže podľa tohto VZN určiť MsZ konkrétnej prevádzke na základe odôvodnenej žiadosti podnikateľa," uzavrel hovorca Žiliny.