Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Žilinčania majú päť nových trolejbusov za 2,07 milióna eur

V Žiline spustili 14. januára 2014 do prevádzky päť nových trolejbusov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nové trolejbusy majú kompletný tarifný a odbavovací systém pre cestujúcich, ako aj jeden z najmodernejších informačných systémov.

Žilina 14. januára (TASR) – Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ) dnes spustil do prevádzky päť nových trolejbusov ŠKODA za 2,07 milióna eur.

Primátor Žiliny Igor Choma informoval, že mesto sa bude snažiť využiť na ďalšiu obnovu trolejbusov zdroje z európskych fondov.

„Isto pôjdeme do prípravy žiadostí a budeme sa snažiť dostať peniaze na obnovu všetkých trolejbusov a autobusov práve z týchto zdrojov. Obnova 15 trolejbusov, ktoré sme postupne uviedli do prevádzky v minulom a tomto roku, stála viac ako 6 miliónov eur. Je to síce pomerne veľká investícia, ale na druhej strane, nové trolejbusy sú naozaj na svetovej úrovni,“ povedal Choma.

Podľa riaditeľa DPMŽ Jána Barienčíka dnes pribudli do vozového parku dopravného podniku štyri nízkopodlažné trolejbusy ŠKODA 30Tr dlhé 12 metrov a jeden kĺbový trolejbus ŠKODA 31Tr dlhý 18 metrov.

V Žiline spustili 14. januára 2014 do prevádzky päť nových trolejbusov.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


„Oba typy sú už cestujúcim dobre známe, pretože v minulom roku spustil dopravný podnik do prevádzky po desiatich rokoch 10 nových nízkopodlažných trolejbusov. Tieto vozidlá jazdia na trolejbusových linkách od 20. decembra 2012 a do konca roku 2013 už najazdili spolu 572.340 kilometrov,“ uviedol Barienčík.

Doplnil, že nové trolejbusy majú kompletný tarifný a odbavovací systém pre cestujúcich, ako aj jeden z najmodernejších informačných systémov.

Nespornou výhodou je, že sú nízkopodlažné. Vychádzame v ústrety aj hendikepovaným cestujúcim tým, že majú nástupnú plošinu pre vozíčky. Ako aj systémami pre slabozrakých a nevidiacich. Vozidlá sú vybavené klimatizáciou kabíny vodiča a kamerovým systémom v celom vozidle, aby sme predišli najmä vandalizmu. Oproti dodávke z minulého roku sme požiadali o zmenu sedačiek tým, že sme ich zmäkčili a urobili sme väčší priestor pre kočíky, ale aj pohyb cestujúcich vo vozidle,“ dodal riaditeľ DPMŽ.