Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Žilinský kraj opravil 56 kilometrov ciest a 19 mostov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej v tomto roku boli najvýznamnejšími investíciami stavebné úpravy na ceste II/584 v Demänovskej Doline a úseku Liptovské Matiašovce - Huty v regióne Liptov.

Žilina 30. novembra (TASR) - Rekonštrukcie 56 kilometrov ciest a 19 mostov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) si v tomto roku vyžiadali investície za viac ako 31,5 milióna eur. Z nich opravil ŽSK pomocou 25,36 milióna eur z eurofondov vyše 28 kilometrov ciest a 13 mostov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej v tomto roku boli najvýznamnejšími investíciami stavebné úpravy na ceste II/584 v Demänovskej Doline a úseku Liptovské Matiašovce - Huty v regióne Liptov za viac ako dva milióny eur. "Ďalej na úseku cesty II/583 Žilina - Belá - Terchová - Párnica v regiónoch horné Považie a Orava vo výške 6,24 milióna eur a výstavba úseku Vážskej cyklotrasy Považský Chlmec - Žilina s cyklomostom v dĺžke 180 metrov za takmer 4,5 milióna eur. Z mostných objektov sa najviac financií investovalo do prestavby mostu v Podbieli - 2,2 milióna eur," konkretizovala.

Z vlastných zdrojov realizoval ŽSK pomocou návratnej finančnej výpomoci od štátu a prostredníctvom výhodného financovania z úveru s fixnou úrokovou sadzbou jedno percento p. a. v roku 2023 rekonštrukciu 27,34 kilometra ciest v hodnote 4,6 milióna eur a piatich mostov v hodnote 1,6 milióna eur, doplnila Lacová.