Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Žilinskom kraji pribudne 8 osobákov, 8 rýchlikov a 4 expresy

Foto: TASR

Zlepšiť sa má aj ranné a popoludňajšie spojenie do Žiliny pre študentov z Oravy.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Vlakové spoje sa zahusťujú od dnešného dňa aj v Žilinskom kraji. Cestujúcim pribudlo 8 osobných spojov, 8 rýchlikov a 4 regionálne expresy. Celkovo môžu ľudia z tohto regiónu využívať 139 diaľkových a 265 regionálnych vlakov.

"Polepšia si hlavne študenti a dochádzajúci za prácou v trojzmenných prevádzkach," priblížila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová. Na trase medzi Trenčínom a Žilinou sa pridali dva spoje. Jeden s odchodom z Trenčína o 5.17 h a druhý s odchodom zo Žiliny o 21.25 h.

Zároveň sa zahustila doprava aj medzi Žilinou a Púchovom, pribudli tu tri vlaky. Dva v smere z Púchova do Žiliny s odchodmi o 17.22 h a 19.25 h a jeden v opačnom smere s odchodom zo Žiliny o 11.51 h. Na trati Žilina – Rajec je zavedený v rannej a popoludňajšej špičke hodinový takt, mimo nej dvojhodinový takt. Podľa dopravcu budú vybrané dopoludňajšie spoje z Rajca do Žiliny a popoludňajšie spoje zo Žiliny do Rajca vypravované bez prestojov po čakaní na križovanie vlakov v Lietavskej Lúčke alebo v Bytči. "Cestujúci tak prídu do Žiliny alebo do Rajca o osem minút skôr," vyčíslila Morháčová.

Nový osobný vlak pribudol aj na trase medzi Žilinou a Čadcou. Ide o spoj s odchodom z Čadce o 6.05 h, ktorý premáva v pracovné dni. Medzi Vrútkami a Hornou Štubňou sa zase pridajú tri vlaky. Dva spoje premávajú z Hornej Štubne do Vrútok s odchodmi o 12.52 h a 14.52 h. Tretím je spoj z Vrútok s odchodom o 14.20 h.

Medzi Ružomberkom a Žilinou sa zvýšil počet regionálnych expresov o dva ďalšie. Konkrétne o spoj, ktorý vyráža z Ružomberka o 5.58 h a do Žiliny má príchod o 6.54 h a tiež vlak s odchodom zo Žiliny o 14.06 h a príchodom do Ružomberka o 15.06 h.

Zlepšiť sa má aj ranné a popoludňajšie spojenie do Žiliny pre študentov z Oravy. Pomôcť im má nový ranný expresný spoj z Ružomberka cez Kraľovany do Žiliny s odchodom o 5.58 h. Poobede je to zase nový osobný vlak z Kraľovian (14.54 h) smerujúci do Dolného Kubína.