Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Žilinský kraj zrekonštruoval cesty či mosty zhruba za 36 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa riaditeľky odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriely Tisoňovej sa podarilo zrekonštruovať 56 kilometrov (km) ciest a 18 mostov, z toho 28 km ciest a 13 mostov z eurofondov.

Žilina 13. decembra (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vynaložil v tomto roku na rekonštrukciu ciest, mostov, oporných múrov a zosuvov zhruba 36 miliónov eur. Z toho bolo viac ako 21 miliónov eur z eurofondov a zvyšok tvorili nenávratná finančná výpomoc alebo vlastné zdroje. Na stretnutí s médiami o tom v stredu v Žiline informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Podľa riaditeľky odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriely Tisoňovej sa podarilo zrekonštruovať 56 kilometrov (km) ciest a 18 mostov, z toho 28 km ciest a 13 mostov z eurofondov. "Celková výška investície bola 32 miliónov eur, z nich tvorili eurofondy 25 miliónov eur. Na budúci rok pripravujeme rekonštrukcie v hodnote 13 miliónov eur, ktoré už máme odsúťažené. V tejto hodnote je 32 km ciest, desať oporných múrov a štyri mostné objekty," uviedla.

Doplnila, že ŽSK sa uchádza o eurofondy aj na rekonštrukciu ciest a mostov pri deviatich projektoch za 9 miliónov eur. "Za takmer 11 miliónov eur máme pokračovanie Vážskej cyklodopravnej trasy zo Žiliny-Považského Chlmca až po hranicu s Trenčianskym samosprávnym krajom. A potom úsek cyklotrasy Varín - Nezbudská Lúčka. Na toto sú určené aj eurofondy. Naša ambícia je vybudovať kostrovú sieť - Vážsku cyklodopravnú trasu. Predpokladáme, že obce, občianske združenia a oblastné organizácie cestovného ruchu sa na ňu budú dodatočne napájať," podotkla.

Upozornila, že v ŽSK je v zlom a veľmi zlom stave 160 mostov a okolo 200 km ciest v nevyhovujúcom havarijnom stave. "Uvedomujeme si ten stav a je to nikdy nekončiaca práca. Po každej zime vidíme, ako cesty degradujú a ako sa balík v nevyhovujúcom stave nabaľuje," dodala Tisoňová.