Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Zisk Apple vo 4. štvrťroku 2021/22 prekonal odhady Wall Street

Na archívnej snímke logo spoločnosti Apple. Foto: TASR/AP

Výsledky Apple za uplynulý kvartál však ukázali určitú odolnosť voči slabej ekonomike a silnému americkému doláru.

Cupertino 28. októbra (TASR) – Americký koncern Apple oznámil za uplynulý 4. štvrťrok svojho finančného roka 2021/22 o niečo vyšší zisk, ako mu predpovedali analytici z Wall Street. Ale predaj jeho iPhonov zaostal za odhadmi trhu, čo odráža problémy v technologickom sektore, ktorý ohrozuje znižovanie výdavkov v dôsledku inflácie. TASR o tom informuje na základe správ DPA a AFP.

Zisk Apple sa za tri mesiace do konca septembra 2022 zvýšil na 20,7 miliardy USD (20,62 miliardy eur), čo predstavuje 1,29 USD na akciu, z 20,55 miliardy USD alebo 1,24 USD/akcia v rovnakom období vlani. Analytici v priemere očakávali zisk 1,27 USD na akciu.

Tržby spoločnosti vzrástli o 8,1 % na 90,15 miliardy USD z 83,36 miliardy USD v minulom roku.

Tržby z predaja iPhonov vo 4. štvrťroku vzrástli na 42,6 miliardy USD, ale Wall Street očakávala tržby 43,21 miliardy USD,

Posilňovanie amerického dolára zasiahlo mnoho spoločností, ako je Apple, ktoré generujú značné príjmy v zahraničí, a tie sú tak po prevode na doláre nižšie. A zároveň silnejší dolár zvyšuje ceny pre spotrebiteľov mimo USA.

Aj tržby z predaja iPadov, ktoré dosiahli 7,2 miliardy USD, zaostali za odhadmi na úrovni 7,94 miliardy USD.

Predaj počítačov Mac sa zvýšil vďaka novénu dizajnu notebookov MacBook Air a MacBook Pro. Tento týždeň sa začali predávať nové tablety.

Divízia služieb zaznamenala nárast tržieb na 19,2 miliardy USD, čo je menej ako odhadovaných 20,10 miliardy USD.

Výsledky Apple za uplynulý kvartál však ukázali určitú odolnosť voči slabej ekonomike a silnému americkému doláru.

Predpoveď na vianočnú nákupnú sezónu je však pochmúrnejšia. Hoci Apple neposkytol konkrétne čísla, uviedol, že tempo rastu tržieb klesne v aktuálnom štvrťroku pod 8 %.

(1 EUR = 1,0037 USD)