Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Zisk banky JPMorgan Chase v prvom štvrťroku klesol

Foto: TASR/AP

Výsledok je napriek tomu úspechom, keďže analytici očakávali väčší pokles. Zisk na jednu akciu dosiahol 1,31 USD a banka tak výrazne prekonala očakávania trhov.

New York 13. apríla (TASR) - Americká banka JPMorgan Chase dosiahla za 1. štvrťrok tohto roka zisk 5,38 miliardy USD (4,09 miliardy eur), čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znamená pokles o 3,1 %.

Výsledok je napriek tomu úspechom, keďže analytici očakávali väčší pokles. Zisk na jednu akciu dosiahol 1,31 USD a banka tak výrazne prekonala očakávania trhov, ktoré počítali so ziskom od 1,16 USD do 1,18 USD/akcia. Navyše, oproti 4. štvrťroku 2011 si najväčšia banka v USA výrazne polepšila, keďže vtedy dosiahla zisk 3,73 miliardy USD (90 centov/akcia).

Hlavným dôvodom lepšieho než predpokladaného zisku je zvýšenie počtu hypotekárnych úverov potom, čo nízke úrokové sadzby a podpora štátu zvýšili záujem vlastníkov domov o refinancovanie starších pôžičiek. Banka informovala, že objem hypotekárnych úverov vzrástol v 1. kvartáli 2012 medziročne až o 33 %.

Navyše, analytikov potešil rast tržieb, ktoré sa zvýšili o 6 % na 26,7 miliardy USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahla banka tržby na úrovni 25,2 miliardy USD.