Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zisk chemického koncernu BASF klesol, ovplyvnili ho emisné normy

sídlo nemeckej chemickej firmy BASF AG v Ludwigshafene. Foto: TASR/AP

Firma oznámila, že čistý zisk dosiahol v 3. štvrťroku 1,2 miliardy eur, čo na akciu predstavuje 1,31 eura. V 3. štvrťroku 2017 predstavoval 1,34 miliardy eur (1,45 eura).

Ludwigshafen 27. októbra (TASR) - Nemecký chemický koncern BASF zaznamenal za 3. kvartál pokles čistého zisku o vyše 10 % a ešte výraznejší pokles evidoval v oblasti zisku pred zdanením a úrokmi (EBIT). Tržby sa pritom zvýšili o 8 %. Spoločnosť ako dôvod uviedla mimoriadne dobré výsledky v rovnakom období minulého roka, čo ovplyvnilo porovnávanie, nepriaznivé kurzové vplyvy, ale najmä sprísnenie emisných noriem pre autá v Európskej únii.

Firma oznámila, že čistý zisk dosiahol v 3. štvrťroku 1,2 miliardy eur, čo na akciu predstavuje 1,31 eura. V 3. štvrťroku 2017 predstavoval 1,34 miliardy eur (1,45 eura). Zisk bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol na akciu 1,51 eura oproti 1,40 eura/akcia pred rokom.

Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) bez započítania mimoriadnych položiek predstavoval 1,47 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesol takmer o 14 %.

Zisk najvýraznejšie ovplyvnili nové emisné normy pre autá v Európskej únii, ktoré začali platiť od septembra a zasiahli do produkcie áut. Autopriemysel, pre ktorý BASF vyrába plastové a chemické komponenty, patrí pritom ku kľúčovým odvetviam nemeckého koncernu. Okrem toho sa pod výsledky podpísal aj obchodný spor medzi Čínou a USA, ako aj počasie, konkrétne sucho počas leta a nízka hladina vody v rieke Rýn. To podľa vedenia firmy viedlo k obmedzeniu výroby a vyšším nákladom na dopravu.

Tržby však vzrástli o 8 % na 15,61 miliardy eur. Prispeli k tomu vyššie ceny a vyšší predaj vo všetkých segmentoch.